Radio Aktiv daleko od euforije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvo su pulski Radio Aktiv pocetkom srpnja na Hrvatskom glazbenom festivalu u Zaboku u konkurenciji od 152 prijavljena benda iz citave Hrvatske osvojili titulu Najboljeg hrvatskog demo-rock benda u godini 2011./2012., da bi 30. studenoga glasovima publike i strucnog žirija trijumfirali u velikom finalu emisije Hrvatskog radija HR Demo klub. Ovaj put su se za pobjedu izborili medu više od 300 bendova. Njih 69 uživo se predstavilo na 32 koncerta u klubu Hard Place u Zagrebu, a potom je 24 izvodaca nastupilo u osam polufinalnih veceri koje su iznjedrile osam finalista.

Nastupili su i u finalu mladih bendova "Ima nas još" u organizaciji zagrebacke Tvornice Kulture gdje je pobijedio Ruiz.

Uspjeh na HGF-u omogucio im je nastup s Hladnim Pivom i Zadrugom zadnjeg dan festivala te nastup na slovenskom festivalu Rock Otocec. Uspjehom pak na HR Demo Klubu dobili su pravo na snimanje albuma u profesionalnim studijima Hrvatskoga radija, što ce iskoristiti za drugi album jer prvi su poceli snimati prije toga. Tu su osvojili i samostalni koncert u klubu Hard Place u Zagrebu i glazbenu opremu. No, kako kažu, najveca im je nagrada sama pobjeda, jer je najvece priznanje uloženom trudu, radu i vremenu.

Kako su clanovi benda doživjeli i proživjeli prošlu godinu te kakvi su im planovi ispricali su nam klavijaturist i pjevac Igor Vitasovic i bubnjar Korado Vidulin.


Vidulin: Daleko od euforije, spletom okolnosti i zdravstvenih problema pojedinih clanova, pobjedu na HGF-u zapravo jedva da smo doživjeli. Više smo je doživjeli kao trodnevnu turneju, s obzirom da smo tri dana za redom svirali. Nakon par mjeseci smo pobijedili na HR Demo klubu i tek to nam je zaista dokazalo da se pobjeda na HGF-u nije dogodila slucajno. Prvenstveno nam je drago da ljudi, kako publika tako i ljudi iz struke, primjecuju naš trud...

Koji su planovi za 2012., jeste li se prijavili na još koje natjecanje, ili cete se potpuno posvetiti snimanju albuma?


Vidulin: Imamo dosta planova. Zasad nema natjecanja, kako smo ušli u 2012. snimajuci album, tako i nastavljamo, da bi album u što skorije vrijeme ugledao svjetlo dana. Prije albuma objavit cemo singl i spot, što ce se moci cuti i vidjeti vec u bliskoj buducnosti. Ostatak godine planiramo provesti promovirajuci album, svirajuci koncerte i festivale koje smo zadnjih mjeseci zapostavili upravo zbog snimanja.

Hocete li ostati vjerni angažiranim tekstovima?


Vitasovic: Svakako! Smatramo to vrlo bitnim. Radio Aktiv nije bend koji ce slušatelja oduševiti vrhunskom tehnikom sviranja, kompleksnim progresijama ili harmonijama. Oko tih stvari se vodimo minimalizmom. Smatramo da je slušatelju kroz takve tekstove bitno pružiti poruku i potaknuti ga na razmišljanje, a kao suprotnost tome veselim, plesnim ritmom razdrmati publiku i potaknuti na ples.

Jeste li stekli fanove i "priko Ucke"?


Vidulin: Fanova od "priko Ucke" ima i volimo ih jednako kao i fanove "s ove strane Ucke", a ima ih ponajviše u Zagrebu gdje smo u zadnjih godinu dana odsvirali dosta koncerata. Zapravo, ono što nas najviše veseli - gdje god zasviramo, bilo da se radi o manjim ili vecim koncertima - publiku ne ostavljamo ravnodušnom i damo sve od sebe. Tu uvijek steknemo nove fanove.

Došlo je i do promjena u bendu?


Vitasovic: Održavati bend aktivnim, stvarati, biti u toku, biti inovativan i kreativan, a uz to maksimalno fokusiran i discipliniran - nije uvijek lako, pogotovo nakon što bend postane nešto više od pukog hobija. Pored svega toga treba držati korak i s svakodnevnim obavezama, a to je još teže. Kad se tu prioriteti pojedinih clanova razidu, dogadaju se promjene u bendu, a posljednja takva promjena je odlazak dosadašnjeg gitarista Mauricija Vidulina i dolazak gitarista Domagoja Tafre. Prvi koncert u toj postavi odradili smo upravo u Puli na Rocktarati 28. prosinca 2011.

Uz Tafru, mene i Korada, bend još cine basist i pjevac Alex Ravnic, gitarist i pjevac Branimir Cubrilo, trubac, saksofonist i pjevac Tihomir Prugovecki i trubac Loris Quargnal. Dio benda studira, radi ili pak živi u Zagrebu, trubaci su u Puli i Rovinju vezani obiteljskim ili poslovnim obavezama, ja studiram u Rijeci... Ali uz dobru organizaciju sve se uspije pa tu geografsku raspršenost ne doživljavamo kao problem.

Koliko su pulska i istarska rock scena po vama danas jake?


Vitasovic: Ne znam koliko su danas jake. Imate onih koji ce reci da su nekada bile jace, pogotovo pulska, i možda su u pravu, ali sama cinjenica da u Puli trenutno djeluje 50-ak alternativnih demo bendova po raznim garažama i prostorima je obecavajuca. Ono što je meni najljepše je to da je glazbena scena u Puli ipak stilski raznovrsna, a to ostavlja prostora da svatko može sebi naci ono što mu paše.(Razgovarao Mlade RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter