Radin: Vodim trezvenu politiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine dr. Furio Radin, predsjednik Talijanske unije, oštro opovrgava tvrdnje koje je u tršcanskom Il Piccolu iznio Massimiliano Lacota, lider esulske Unije Istrana. Rijec je o odgovornosti za fojbe, ali i o utemeljenju same Talijanske unije, koju je Lacota stavio u okvir komunistickog režima.

- Hocete li se ispricati, zajedno s Mauriziom Tremulom, za fojbe i ezgodus, kako traži celnik esulske udruge Unija Istrana?

- On bi se trebao nama ispricati zbog arogancije. Talijanska unija je demokratska udruga, nastala cetrdeset godina nakon rata. Ratni i poslijeratni, ali i predratni zlocini u Istri i Rijeci, nastali su iz ideoloških razloga ili zbog privatnih razracunavanja. Medu fašistima i komunistima bilo je i Talijana i Hrvata, ali takvih u Talijanskoj uniji danas nema. Uostalom, ne odbacujem ništa iz naše prošlosti, antifašizmom se ponosi cijela Europa i mi nismo nikakva iznimka. Zlocin, naravno, nema opravdanja, i zato se idem pokloniti u Munama, gdje su fašisti pobili citavo selo, i u Vinežu, gdje su zlocinci medu partizanima bacili mnoge nedužne ljude, i gdje se još ceka dostojno obilježje.

- Massimiliano Lacota tvrdi da su istarski Talijani krivci za fojbe i egzodus te da su oni u tim zlocinima bili glavni progonitelji. Izjavljuje da je to mišljenje "vecine" u udruzi esula. Kakav je Vaš komentar na takvo tumacenje povijesti? Jesu li istarski Talijani doista progonili sami sebe?

- Zlocinac je zlocinac i takvih je bilo i medu talijanskim partizanima, odnosno u redovima poslijeratnih dužnosnika. Njima se ne ponosimo, ali se ponosimo s ogromnim brojem talijanskih antifašista i 20 tisuca Talijana koji su u Jugoslaviji poginuli boreci se protiv apsolutnog zla, ne razmišljajuci o nacionalnim interesima, vec samo o slobodi i dostojnom životu, što se naravno poslije iznevjerilo. Što se tice broja esula koji misle kao Massimiliano Lacota, reci cu da je on skupio tocno 126 nostalgicara iz Unije Istrana koji su, uz jedan suzdržani glas, odlucili da nece imati odnose s Talijanskom unijom dok se ne ispricamo. Zato s tih 126 clanova, manje jedan suzdržan, mi necemo suradivati. S ostalima suradujemo odavno.

- Lacota takoder porucuje da u fašistickom sabirnom logoru na Rabu nije bilo umorstava, vec da su logoraši umirali od "slabe prehrane" i bolesti. Osporava da se taj zlocin usporeduje s fojbama te inicijativu da se na Rabu i nad jednom fojbom ispricaju talijanski i hrvatski predsjednik. Nije li takvo miješanje povijesti i aktualne politike naprosto nepotrebno i pogrešno?

- Normalno je da je pogrešno relativizirati zlocin i to pokazuje iskljucivost i pristranost, ali na tome Lacota gradi svoju politicku karijeru. Dok me takvi kao Lacota nazivaju komunistom, a hrvatski nacionalisti iredentistom, znam da vodim trezvenu politiku.

- Je li Talijanska unija doista naslijede komunizma, kako kaže predsjednik Unije Istrana?

- Je i nije, kao što je Hrvatska nasljednica socijalisticke Jugoslavije, a ova posljednja potjece iz kraljevine, ili kao što je antifašisticka i republikanska Italija nasljednica one fašisticke i monarhisticke. Vremenski, Talijanska unija potjece od svoje prethodnice, Talijanske unije za Istru i Rijeku, nastale u Camparovici 1944., u partizanima. U stvarnosti, 1991. se desila prekretnica i novo utemeljenje naše organizacije na demokratskim osnovama, s pravom govora i opcim pravom glasa. Ali i u onoj prvoj udruzi, onoj komunistickoj, kao što kaže Lacota, sjedili su u ogromnoj vecini pošteni ljudi ciji je prvi interes bio sacuvati talijanski identitet na podrucjima naše autohtonosti, u vrijeme koje je, sa stanovišta ljudskih prava, bilo mnogo teže od današnjeg.

- Zašto je, po Vašem mišljenju, sada došlo do oštrog napada na Talijansku uniju iz redova esula?

- Zato što Lacota, nakon nedavnih približavanja, polako gubi Drugi svjetski rat i poseže za medijski atraktivnim temama. Ponaša se kao ekstremni navijac, maše rukama da bi bio vidljiv. Ali, nakon negativnih odjeka njegove posljednje izjave u Italiji, vec je imao konferenciju za novinare u kojoj je izjavio da prekida s polemikom, što pokazuje izvjesnu dozu zdravog razuma. (Dubravko GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter