Radin: Uspjeh je što Talijani još postoje kao manjina

Furio Radin (Snimio Milivoj MIJOŠEK)
Furio Radin (Snimio Milivoj MIJOŠEK)

- Je li javna polemika predsjednika države Josipovića i političkog čelnika Srba Pupovca dio demokratskih uzusa ponašanja, obračun prvog čovjeka države ili nešto treće?

- Naviknuti smo na predsjednika koji bira riječi i na Pupovca koji izbjegava polemike, ali u ovom slučaju to nije bilo tako. Pomalo smo zatečeni tonom, iako se ništa epohalno nije dogodilo, osim što je razina rasprave bila neuobičajena, i što su u polemiku ušle teme koje tamo nisu nikako spadale i koje štete interesima svih nacionalnih manjina.

- Dio srpskih udruga stao je na stranu Pupovca, dio podupire Josipovića. Koliko surađujete s Pupovcem i kako ga osobno doživljavate? Postoji li kult ličnosti Milorada Pupovca?

- Predstavnici nekih udruga koristili su termin kulta ličnosti potpuno izvan konteksta. Poznajem dosta Srba, ali niti jednog koji ima kult ličnosti Milorada Pupovca i to je, naravno, dobro. Možda su htjeli reći da, po njihovom mišljenju, Pupovac ima preveliku moć, o čemu ja ne mogu niti želim suditi. Moja suradnja s Pupovcem je uvijek bila korektna i u nekim trenucima tijesna i presudna za postizanje važnih rezultata za sve nacionalne manjine.

- Šesti ste mandat u Saboru. Na zadnjim izborima niste imali protukandidata i bilo Vam je dovoljno svega 3.067 glasova za izbor. Jeste li Vi i drugi predstavnici manjina privilegirani? Koji su Vaši najveći zastupnički uspjesi?

- Znate, moji birači razmišljaju na sljedeći način: Furio će ionako proći, bolje da pomažemo strankama, recimo IDS-u. Zato je zapravo senzacija da je tri tisuće njih odlučilo glasati za mene i kada nisam imao protukandidata odnosno kada je bio dovoljan i moji glas da prođem. Neću im se nikada dovoljno zahvaliti. Moj najveći uspjeh je kolektivni: velik je uspjeh da živimo, da nismo asimilirani, da postojimo kao manjina.

- Siniša Tatalović, predsjednikov savjetnik, unio je pomutnju nedavnim izjavama da bi trebalo mijenjati izborni zakon za manjine pa i ukinuti posebnu izbornu jedinicu.

- Siniša Tatalović se ubacio u tu priču po svemu sudeći samostalno, u nadi da će predsjednik to cijeniti. U tom trenutku Josipović je vodio polemiku s Pupovcem s kojim se Tatalović odavno ne slaže. Ne znam kako je reagirao predsjednik, ali je presedan da savjetnik savjetuje svog predsjednika preko medija. Inače, njegove su teze ne samo protiv interesa manjina, već i protivne sadašnjem Ustavu, a rekao bih i dobrom ukusu. Treba dosta cinizma da se kaže kako zastupnike manjina treba rasteretiti tako da im se oduzme pravo da glasaju u nekim važnim trenucima za politički život zemlje, recimo za proračun ili povjerenje Vladi. To bi od njih doista činilo trash političare, zastupnike za otpad.

- Što mislite o njegovim riječima da se manjine trebaju integrirati u društvo?

-Siniša Tatalović ne govori o integraciji, već o asimilaciji. (Razgovarala Selvina BENIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TJEDNOM PRILOGU ZOOM OD 25. KOLOVOZA


Podijeli: Facebook Twiter