Radin: Svi manjinci podupiru Milanovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski zastupnik Furio Radin nece uvjetovati potporu Vladi Zorana Milanovica s pristankom mandatara da uvede dopunski glas za pripadnike nacionalnih manjina. A istice i da je to stav ostalih zastupnika nacionalnih manjina.

U petak na sastanku s Radinom, Milanovic mu je objasnio da nije moguce dvostruko pravo glasa ponovno stavljati u zakon nakon što je krajem srpnja Ustavni sud ukinuo takvo rješenje. Talijanski zastupnik nije odustao od te ideje, ali ipak je ne postavlja ultimativno.

- Svih osam zastupnika manjina otvoreno daje podršku Milanovicevoj vladi. Jako bih želio da Milanovic uspije zbog svih nas. S obzirom na težinu situacije u kojoj se nalazi Hrvatska, svi koji mu mogu pomoci trebaju to uciniti. To je naša elementarna gradanska dužnost. Znamo da ce ekonomija biti prioritet nove vlade i mi se s tim u potpunosti slažemo, rekao nam je jucer Radin. On je prihvatio Milanovicev prijedlog da se sa zastupnicima nacionalnih manjina ne potpisuje nikakav poseban sporazum o podršci vladi, kao što je to cinjeno u Sanaderovo vrijeme.

- Nije problem da se pet, šest stvari do kojih nam je stalo ugrade u program nove vlade. Jasno nam je da dopunski glas za pripadnike nacionalnih manjina ne može biti prioritet, ali ipak bismo htjeli da se u vladin program unese da ce se u iduce cetiri godine nastojati riješiti to pitanje, naglašava Radin koji i dalje misli da je Ustavni sud pogrešno odlucio kad je ukinuo dijelove Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji se odnose na dodatno pravo glasa.

- Sramotnim obrazloženjem da dodatni glas nije nužno neustavan, Ustavni sud stavio se iznad Ustava. Zato cemo mi ustrajati na tome i uvjeren sam da ce se jednom to riješiti u našu korist jer, uostalom, to omogucava Ustav. Pa makar cekali da se promijeni sastav Ustavnog suda koji je donio ovakvu odluku, zakljucuje Radin. (D. CIGLENECKI/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter