Radin: Što govoriš u kampanji, vraća ti se poslije izbora

Furio Radin (D. ŠTIFANIĆ)
Furio Radin (D. ŠTIFANIĆ)

Furio Radin, kandidat talijanske nacionalne manjine na predstojećim izborima, osvrnuo se jučer na konferenciji za novinare na interes kojeg velike koalicije posvećuju zastupnicima nacionalnih manjina. Ustvrdio je da je u zadnje vrijeme na političkom prostoru očito postalo jako gusto jer su svi počeli kalkulirati s glasovima zastupnika nacionalnih manjina. 

- Lijeva koalicija to već smatra gotovom stvari. S druge strane, desna koalicija prvo je bila sramežljiva pa umjesto da govore da će razgovarati, oni predstavljaju kao da je sve riješeno govoreći da će koalirati sa zastupnicima nacionalnih manjina. Jedini problem jest što zastupnike manjina nitko nije ništa pitao, rekao je Radin. Smatra da će se takvi predizborni baloni u jednom trenutku morati spustiti na zemlju te da će se tada napokon morati govoriti o programima i sastavu Vlade. 

- Jedino su bitni naši programi koje bivša Vlada nije ni uzela u razmatranje, a tiču se zadržavanja naših prava. Nakon izbora, objavit ću prijedlog koalicijskog programa, a radi se o pravima koja su njima itekako poznata, rekao je, dodajući da je za prava talijanske manjine i prava ovog područja spreman na sve moguće optužbe. š 

- Optužuju me da trgujem, da sam etnobiznismen, a moj protukandidat i da sam u sukobu interesa. Očito da u vrijeme kampanje svatko može reći što god mu padne na pamet, no poslije izbora svatko za izrečene optuže treba odgovarati, naglasio je Radin. Njegov uvjet bit će prihvaćenje programa pripadnika manjina ili će obje koalicije gledati kako zastupnici manjina ostaju u oporbi. 

Među ključnim pravima iz svog programa izdvojio je zalaganje za najviše standarde u školama i vrtićima što se tiče udžbenika i dokumentacije na talijanskom jeziku i integralnu dvojezičnost svugdje gdje povijesno živi talijanska manjina. Zalaže se za zaštitu talijanske kulture i identiteta posebnim programima za sve životne dobi, kao i za ustavne promjene koje će zagarantirati prava pripadnika talijanske nacionalne manjine. Na kraju je rekao da su birači pametni i dobro paze tko što govori u kampanji.

"Što govoriš u predizborno doba, vraća ti se poslije izbora. Stoga poručujem svima onima koji danas uzaludno i bez ikakvih osnova govore ono za što se nadaju da će im donijeti možda dva glasa, da je to očajnički čin te da će im se nakon izbora svi smijati". (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter