Radin spasio IDS-ov klub u Saboru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon pet saborskih saziva, Klub IDS-a u Hrvatskom saboru gotovo pa je prestao postojati. Njegov dojučerašnji predsjednik Damir Kajin u parlamentu sada ima status nezavisnog zastupnika pa je IDS-ovcima Valteru Boljunčiću i Giovanniju Sponzi nedostajao treći član da bi ostvarili pravo na zastupnički klub.

Nakon što su danas već mislili da će Klub IDS-a otići u povijest, priključio im se na koncu dr. Furio Radin, nezavisni zastupnik talijanske nacionalne manjine i predsjednik Odbora za ljudska prava. Radinu je za to trebala i suglasnost Talijanske unije, koja zbog toga mora mijenjati svoj statut..

Time je u zadnji čas izbjegnuta situacija u kojoj bi Kajin i Sponza morali odseliti iz sadašnje prostorije u "depandansu" Sabora, u zgradu u Demetrovoj br. 2. Usto, dvoje zaposlenika kluba tako neće "na cestu".

IDS-ov zastupnik dr. Valter Boljunčić bio je "na sigurnom", jer kao predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu ima pravo na ured, tajnicu i službeni automobil.

U saborskim kuloarima već se priča da će IDS - koji sada u Kukuriku koaliciji ima samo dva zastupnika - izgubiti pravo na vođenje jednog parlamentarnog odbora, kao i da na to mjesto "puca" SDP-ov zastupnik Gvozden Flego, bivši ministar obrazovanja i znanosti. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter