Radin: Referendum o ćirilici opasan za sve manjine

Ideje poput referenduma o ćirilici vraćaju nas desetljećima unatrag (N. LAZAREVIĆ)
Ideje poput referenduma o ćirilici vraćaju nas desetljećima unatrag (N. LAZAREVIĆ)

- Državnički posjet Italiji predsjednika Ive Josipovića vrlo je značajan politički događaj za razvoj odnosa dvije zemlje, kaže zastupnik talijanske nacionalne manjine dr. Furio Radin, koji je protekla tri dana bio uz hrvatskog predsjednika u Rimu i Moliseu. Radin ističe da je posjet bio uspješan i sa stajališta talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kojoj su "otvoreni kanali i prema Rimu i prema Zagrebu za rješavanje njihovih aktualnih problema".

- Postoji li talijanska zabrinutost zbog najavljenog referenduma kojim bi se smanjila prava nacionalnih manjina u pogledu upotrebe jezika i pisma?

- Najavljeni referendum nije spominjan, jer to nije bilo niti u duhu razgovora koji su vođeni. Ali, kad spominjemo referendum o ćirilici, za koji se usrdno nadam da se neće dogoditi, treba reći da je on opasan za sve manjine. Prije svega je opasan za srpsku nacionalnu manjinu. Talijani u Hrvatskoj imaju zaštićena jezična prava međunarodnim sporazumima. Mi nismo previše ugroženi, ali kad je ugrožena jedna manjina, sve su manjine pod pritiskom. Ako bi se ukinula dvojezičnosti i dvopismenost za Srbe, ukinula bi se i ugrozila prava svih manjina. No, o tome nije bilo riječi za predsjednikova posjeta Italiji.

- Kako, kao predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ocjenjujete nedjeljni referendum o braku?

- Nedjeljni referendum je diskriminatoran u odnosu na dio populacije. Ustav treba biti mjesto vrijednosti, a ne uskraćivanja i diskriminacije. Zatvaranje vrata dijelu građana u Ustavu je negativan potez i tako se na to gleda u cijeloj Europi. Tako smatraju i u Italiji, gdje se to ne radi u Ustavu, nego se problematika braka određuje zakonima. Ali, u svemu tome, jako me veseli da je Istra bila izrazito protiv toga, kao i Rijeka koja je pokazala svoju različitost. Pokazala se tolerancija prema različitima. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter