Radin: Posjet pokazuje značaj nacionalnih manjina

Furio Radin (N. LAZAREVIĆ)
Furio Radin (N. LAZAREVIĆ)

Umag i Pula narednog će tjedna ugostiti talijanskog ministra vanjskih poslova Angelina Alfana i ministricu zdravlja Betarice Lorenzin koji dolaze u posjet istarskim Talijanima, a susrest će s i hrvatskim resornim ministrima Davorom Ivom Stierom i Milanom Kujundžićem.

"Istru će 12. i 13. travnja posjetiti ministar vanjskih poslova Republike Italije Angelino Alfano i ministrica zdravlja Beatrice Lorenzin, koja je podrijetlom iz Istre. Daleka je rođakinja bivšeg ministra turizma Darka Lorencina," kaže Furio Radin, saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine.

Radin najavljuje kako će visoki gosti "posjetiti talijansku nacionalnu zajednicu i njezine institucije 12. travnja navečer u Umagu, gdje će se sresti s predstavnicima lokalnih talijanskih zajednica iz Pule, Umaga i drugih mjesta, s vijećnicima Talijanske unije, predstavnicima školskih i kulturnih ustanova talijanske manjine, te medija ove nacionalne manjine."

"Razgovarat će se o našoj zajednici u Hrvatskoj", podvlači Radin i napominje kako će "dan kasnije, u četvrtak 13. travnja ministri posjetiti srednju talijansku školu "Dante Alighieri" u Puli, koja je izgrađena s hrvatskim i talijanskim sredstvima."

"Ministri Alfano i Lorenzin susret će s predstavnicima grada Pule i Istarske županije, Borisom Miletićem i Valterom Flegom. U srednjoj školi s mladima će razgovarati o politici i o tome kako je oni doživljavaju, što mene osobito zanima," kaže Radin i objašnjava kako je došlo do tog važnog posjeta: "Ministre smo pozvali u posjet kada smo saznali da će posjetiti dvije susjedne talijanske regije, Veneto i Furlaniju - Julijsku Krajinu. Odmah smo dobili pozitivan odgovor na poziv, kojim smo otvorili i prostor za bilateralne susrete hrvatskih i talijanskih ministara. Ministar Alfano susresti će se s Davorom Ivom Stierom, a ministrica Lorenzin s ministrom Milanom Kujundžićem."

"Ti posjeti imaju povijesno značenje jer se paralelno zbivaju u Istri. Oni pokazuju značaj i ulogu nacionalnih manjina da pomognu kontakte i suradnju države iz koje kulturno dolaze s državom u kojoj povijesno žive. Taj susret će biti jako važan", poručuje saborski zastupnik Furio Radin. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter