Radin: Portarata je simbol radničke Pule

Polaganje vijenaca na Portarati (D. MEMEDOVIĆ)
Polaganje vijenaca na Portarati (D. MEMEDOVIĆ)

U organizaciji Zajednice Talijana na Portarati je obilježen Međunarodni praznik rada. U svečanom programu nastupili su zbor Lino Mariani i Puhački orkestar Grada Pule te se na spomen ploču palim radnicima u prosvjedu 1920. godine položeni vijenci. Prije svečanosti na području Stoje, Verude, Vidikovca, Koparske ulice i Trga na mostu odsvirane su budnice.

Govor kojim se prisjetio na povijesni događaj 1. svibnja te godine kada je u radničkim prosvjedima na Portarati poginulo četvero ljudi, a 54 ih je ranjeno, održao je dogradonačelnik i predsjednik Zajednice Talijana Fabrizio Radin, istaknuvši da je tadašnji radnički pokret u Puli bio vrlo dobro organiziran na kojem se okupio velik broj ljudi.

- Naši su sugrađani tada, kao i sada, tražili radnička prava, prava na radna mjesta i kruh, rekao je Radin dodajući da ih sve to stoga obvezuje da i nadalje rade na ostvarivanju tih vrijednosti i ciljeva. Pročitao je potom imena poginulih radnika - Franje Mrzljaka, Francesca Sponze, Luja Lebeka i Odona Schmeitzera, istaknuvši da je Portarata, uz povijesnu vrijednost, trg koji simbolizira radničku, demokratsku i multinacionalnu Pulu. (N. SOFTIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter