Radin: Pantovčak se zanima za Edit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teška kriza koja potresa izdavačku kuću Edit i dnevni list na talijanskom jeziku La Voce del popolo, bila je povod za sazivanje izvanredne skupštine Sindikata novinara i Radničkog vijeća Edita. Kako su podsjetili sindikalisti, NIP Edit se nalazi u vrlo teškoj financijskoj situaciji: plaće su smanjene za 20 posto i upitno je što će se dogoditi sa sljedećom i da li će uopće biti isplaćena.

Sindikat novinara Edita upozorava da su ugrožena radna mjesta zaposlenika, a time i njihove obitelji. Stoga su najavili borbu za spašavanje radnih mjesta, naglašavajući ulogu Edita i La Voce del popola u očuvanju kulturnog i jezičnog identiteta talijanske zajednice na ovim prostorima. Na izvanrednoj skupštini moglo se čuti i to da problemi Edita datiraju od ranije, a da su pokušaji oko modernizacije ove izdavačke kuće i La Voce del popola bili tek kratka iluzija.

U potrazi za odgovorima na brojna pitanja, na skupštinu su pozvani zastupnik talijanske manjine i predsjednik Talijanske unije Furio Radin, te predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul, koji su poručili da Talijanska unija - kao osnivač Edita - čini sve što može da se nađe rješenje za nastalu krizu.

Radin je istaknuo da će se Talijanska unija boriti da se zadrži što više radnih mjesta i da se radi na tome da se dugovi Edita smanje. Također je kazao da je Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pokazao zanimanje za slučaj Edita. Rekavši da će raditi na tome da se financiranje Edita od strane Ureda za manjine i Ministarstva kulture vrati na prijašnju razinu, Radin je kazao da će razvoj situacije ovisiti o tome što će se događati na nacionalnoj razini.

- Rješavanje situacije ovisi o talijanskoj strani, no smatram da najveću odgovornost ipak snosi Hrvatska. U ovom slučaju najodgovornija je Hrvatska i zato ću se za Edit i La Voce nastaviti boriti u Zagrebu - poručio je Radin.

Najgora varijanta

Maurizio Tremul pristupio je problemima Edita s pravnog aspekta, navodeći kao mogući scenarij program zbrinjavanja viška zaposlenika i osiguravanje otpremnina, dok bi najgora varijanta bila gašenje. Na pitanje iz redova zaposlenika tko je kriv za nastalu situaciju, nije se mogao dobiti konkretan odgovor. Za komentar nastale situacije zamoljen je i Oskar Skerbec, predsjednik CDA - Consiglio di amministrazione, koji veliki problem vidi u stavu novog ministra kulture prema manjinama i neprofitnim udrugama.

V.d. direktor Edita Errol Superina rekao je da su troškovi srezani i da se učinilo sve što se moglo da se osigura normalno funkcioniranje izdavačke kuće, no da se s novim udarcem iz Zagreba teško može krenuti dalje. Na izvanrednoj skupštini  otvorena su brojna pitanja, no konkretnih odgovora nema. Izlaženje La Voce del popola, kako doznajemo od sindikalista, za sad nije upitno, no što će se događati u budućnosti - teško je predvidjeti.

Ministarstvo kulture u 2017. neće financirati Edit

Iz Ministarstva kulture stiglo je pojašnjenje o osiguravanju sredstava za Edit. Pri izradi prijedloga Državnoga proračuna za 2016., Ministarstvo kulture ukazalo je na pitanje osiguravanja sredstava za kuću Edit iz Rijeke. Od 2004. godine za Edit su osiguravana sredstva u iznosu od 1.300.000 kuna, a 2.000.000 u 2015. godini. Ministarstvo smatra da sredstva za financiranje redovite djelatnosti Edita treba osiguravati na jednome mjestu, u Državnome proračunu, putem Ureda za nacionalne manjine, koji je i inače nadležan za omogućivanje financijskih sredstava za programe rada nacionalnih manjina. U 2016. godini za djelatnost Edita osigurana su sredstva u iznosu od 1.000.000 kuna. Ministarstvo kulture će prilikom izrade prijedloga državnoga proračuna za 2017.  predložiti da se sredstva za EDIT-a ne osiguravaju unutar proračuna Ministarstva kulture. (Kim CUCULIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter