Radin: Ovo je prvi znak Europe u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svoj posjet Istri talijanski ministar za provedbu vladina programa Gianfranco Rotondi, veliki prijatelj i kum premijera Silvija Berlusconija, zapoceo je u nedjelju navecer u Rovinju, da bi u ponedjeljak posjetio Pulu gdje su ga primili istarski župan Ivan Jakovcic, njegova zamjenica Viviana Benussi te pulski gradonacelnik Boris Miletic.

Na primanju su bili nazocni veleposlanik Talijanske Republike Alessandro Pignatti Morano di Custoza i generalni konzul Italije u Rijeci Renato Cianfarani te saborski zastupnik i predsjednik Talijanske unije Furio Radin i predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul.

Župan je tom prilikom zahvalio ministru Rotondiju na posjetu i talijanskoj Republici na dosadašnjoj izuzetnoj suradnji.

- Dosad je ucinjeno mnogo na podrucju školstva i obrazovanja, ali i životu talijanske komponente Istre. Razgovarali smo o tome kako tu suradnju nastaviti i proširiti na podrucju drugih društvenih djelatnosti kao što su zdravstvo i socijalna komponenta našeg društva. Ono što je isto tako bitno je proširenje suradnje na gospodarskom planu i na podrucju zajednickog Jadranskog mora.

Kao što znate, pokrenuli smo inicijativu za kreiranje jadransko-jonske makroregije ove strane Europe. Vlade naših država podupiru tu inicijativu i nadamo se da cemo ove godine uciniti korak više u tom projektu. U tom smislu zamolio sam ministra Rotondija da nas podrži jer ce ta pomoc biti od iznimne važnosti ove i iduce godine kada Italija ponovo preuzima predsjedanje EU-om, istaknuo je župan Jakovcic.

Ministar je istaknuo da je ovo prvi put da ured korporativnih komunikacija talijanske vlade održava sjednicu izvan države.

- Takozvani komunikacijski format talijanske vlade je izabrao upravo Pulu za svoju sjednicu jer je Istra teritorij s mnogo povijesnih i kulturnih znamenitosti koje su u prošlosti bile poprište mnogih polemika. Nismo se dvoumili odabrati ovaj prekrasan grad koji ce uskoro krenuti u novu buducnost u zajednickoj domovini zvanoj Europa. Cim se govori o Italiji i Istri misli se na povijest i na prošla vremena, a od danas smo se svi okrenuli buducnosti, rekao je Rotondi.

Radin je naglasio da je talijanska nacionalna zajednica u Istri ponosna što ih je posjetio talijanski ministar.

- Uoci ulaska Hrvatske u EU vrlo je bitno što se ovakav sastanak održava upravo u našoj regiji. Konkretno govoreci, Italija odlazi u inozemstvo razgovarati o svojim državnim projektima. Ovo je za nas jedan od prvih suštinskih znakova Europe na našem podrucju. Ovaj susret je vrlo važan za našu zajednicu jer je ovo prvi put da je ministar Rotondi izvan zemlje razgovarao sa svojim sunarodnjacima koji žive u drugoj državi, kazao je.

Tijekom popodneva talijanski su se dužnosnici susreli s vodstvom Zajednice Talijana u Puli gdje su izneseni planovi talijanske vlade te Talijanske unije u Hrvatskoj i Sloveniji. (C. B. GALIC, A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter