Radin optužio HDZ i SDP za prevaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborska rasprava o ustavnim promjenama koje su mjesecima uskladivane bila je ponajviše zbog amandmana, koje je u utorak poslije podne uputila Vlada, u srijedu mnogo manje harmonicna nego što se planiralo. Glavni prijepor je amandman Vlade kojim se briše predložena ustavna promjena, a prema kojoj bi predsjednik Vrhovnog suda jednom godišnje izvještavao Sabor, a o izvješcu se ne bi glasalo.

Tu je odredbu Odbor za Ustav, poslovnik i politicki sustav jednoglasno prihvatio u petak, a u srijedu je sedam zastupnika parlamentarne vecine prihvatilo Vladin amandman. Zbog amandmana Vlade Vesna Pusic je kazala da HNS nece biti za ustavne promjene. Pusic je prigovorila da se intervencijom u izvorišne osnove izbacuju gradani kao oni koji su obranili i stvorili Hrvatsku, a uzimaju u obzir samo branitelji.

Vrhovni sud razdora
Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic inzistirao je upravo na amandmanu kojim bi se predsjednik Vrhovnog suda obvezao da jednom godišnje izvijesti Sabor. No, konstatirao je i da "to ne mora danas uci u Ustav", povukavši paralelu s glavnim državnim odvjetnikom kojemu to takoder nije ustavna, ali jest zakonska obveza, pa ce to SDP "uskoro, kad bude vecina, unijeti u zakon".

Isti je odnos iskazao i prema neuvrštavanju u ustavne promjene smanjenja broja potrebnih potpisa biraca za raspisivanje referenduma s deset na pet posto. I to ce SDP predložiti uskoro kad bude vecina, a Milanovica zanima hoce li HDZ biti protiv te korekcije Ustava.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang u svom je govoru zakljucio da je Ustav bolji sadržajno, da u njemu treba vjecno stajati zabrana udruživanja u južnoslavenske saveze jer se iz njih uvijek krvavo izlazilo. "Ovaj Ustav ce uci u povijest jer je dogovoren, a nije rezultat nadglasavanja", kazao je Hebrang.

No, iz istupa Furija Radina u ime Kluba nacionalnih manjina takva razina dogovaranja, a ne nadglasavanja, nije bila vidljiva. On je optužio SDP i HDZ da su prevarili manjine.

"Klub nacionalnih manjina je izigran. I to po svoj prilici izigran je i od HDZ-a i od SDP-a koji danas pristupaju izglasavanju, glasanju o promjenama Ustava, bez da se provede rasprava o ustavnom zakonu kako je bilo dogovoreno i bez da se glasa o ustavnom zakonu", izjavio je Radin u prijepodnevnom dijelu zasjedanja.

Ekspresno uvjerio premijerku
Nakon Radinova istupa održan je sastanak manjinskih zastupnika s premijerkom, nakon kojeg je pocela saborska rasprava o izmijenjenom ustavnom zakonu po hitnom postupku. Tim zakonom predlaže se da dodatno pravo glasa imaju "male manjine", one kojih u stanovništvu ima do 1,5 posto glasova, dok se srpskoj manjini jamce tri mjesta u parlamentu. Dodatno pravo glasa podržao je i Klub zastupnika IDS-a.

U popodnevnoj raspravi Radin je izrazio zadovoljstvo stavljanjem ustavnog zakona na dnevni red: "Klub nacionalnih manjina podupire zakon, ne samo da ga podupire, nego se i obraca strankama u Hrvatskom saboru da uvažavaju cinjenicu da je to zakon koji nacionalne manjine prepoznaju kao instrument njihovog djelovanja u sljedecem dugom razdoblju i kao izraz njihovih interesa".

"Nadam se da pojedini zastupnici nece smatrati da znaju bolje od predstavnika nacionalnih manjina i od njihovih udruga koji su interesi nacionalne manjine. Ove promjene ovdje zapravo su male po obimu i epohalne su naravi", istaknuo je Radin.


Podijeli: Facebook Twiter