Radin: Očekujem najmanje dva vijećnika


Sporazum o suradnji na predstojećim lokalnim izborima za Grad Pulu potpisali su danas Zajednica Talijana i koalicija IDS-HNS. Potpisali su ga predsjednik Gradske podružnice IDS-a Pula Valter Boljunčić, kandidat za gradonačelnika Pule Boris Miletić te predsjednik Zajednice Talijana Fabrizio Radin i predsjednica Skupštine Zajednice Talijana Tamara Brussich. Potpisivanju sporazuma trebao je prisustvovati i predsjednik pulske podružnice HNS-a Alen Damjanić, no zbog službenog puta bio je odsutan pa će se potpisivanje obaviti naknadno.

- Očekujemo najmanje dva vijećnika u Gradskom vijeću uz sudjelovanje u izvršnoj vlasti, rekao je Radin, napominjući da zasad ne može govoriti o imenima kandidata jer o tome još nije donesena odluka. Rekao je da se potpisivanje sporazuma s IDS-om, ovaj put u koaliciji s HNS-om, događa po treći put, istaknuvši da su dosadašnja iskustva bila pozitivna i da se nada da će takva i ostati. Boljunčić je rekao da je potpisivanje sporazuma zapravo logičan slijed politike IDS-a, odnosno politike zagovaranja poštivanja ljudskih i prava nacionalnih manjina.

- IDS se uvijek zalagao za poštivanje ljudskih prava, a to se prije svega odnosi na prava svih nacionalnih zajednica. Suživot, multietičnost i pravo na dvojezičnost više su od potpisa. U Istri je to ukorijenjeno u način života, rekao je Boljunčić i dodao da je IDS uvijek bio snažan zagovornik te politike pa ne čudi što su Istra i Pula u svim istraživanjima prve po pitanju poštivanja ljudskih prava, transparentnosti i odličnog mjesta za život, zaključio je Boljunčić.

Miletić je pak istaknuo da su suživot, tolerancija i multikulturalnost temeljne vrijednosti koje zagovaraju te da je ponosan što je Pula često istaknuta kao svijetli primjer poštivanja ljudskih prava, ne samo na području Hrvatske, već i u široj regiji. Potvrđuje to, nastavio je Miletić, i nedavni susret dvojice predsjednika Hrvatske i Italije. Rekao je da vjeruje da je dosadašnjim radom opravdao povjerenje.

- Moja vrata su uvijek bila otvorena za sve građane Pule, no prema pripadnicima manjina uvijek sam imao poseban senzibilitet, zaključio je Miletić. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter