Radin: O talijanskoj manjini trebalo bi odlučivati u Istri

Sa skupa u Circolu
Sa skupa u Circolu

Kandidat za zastupnika talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin predstavio je svoj izborni program u pulskom Circolu. U prepunoj dvorani Zajednice Talijana istaknuo je da sve protukandidate uvažava, ali i da je talijanska nacionalna zajednica nešto načula o njima tek prije dvadesetak dana.

- To govori o njihovom angažmanu i radu. Ako želiš predstavljati Talijane, ali i Istru, Rijeku te kvarnerske otoke u Saboru, moraš donijeti iskustvo i strast, za što treba prije svega jedno pristojno vrijeme biti aktivan u talijanskim zajednicama, da bi se steklo povjerenje birača. To, dodao je Radin, ne može politički diletant, ali može netko tko poznaje u srži svoje političke sugovornike i s njima se može boriti od prvog dana.

Naglasio je da njegov program polazi od potrebe za sigurnošću manjina, koju mora osigurati kao zastupnik Talijana.

- Ovo će biti težak mandat, zbog stanja gospodarstva i zbog imigracije koja neće biti uvijek samo prolazna, što već rezultira smanjenjem razine tolerancije u hrvatskom društvu. Pojavljivanje stranačkih crnokošuljaša i peticija za uvođenje ustaškog pozdrava u hrvatskom oružanim snagama, koju je potpisalo na tisuće intelektualaca, zorno upućuje na stanje u hrvatskom društvu. Također, retorika predizborne kampanje u suprotstavljenim koalicijama je previše nacionalno obojena, u nekim trenucima i nacionalistička, rekao je Radin.

Druga i treća točka nezavisnog kandidata Furija Radina odnose se na najranjivije skupine talijanske nacionalne zajednice, odnosno na mlade i pripadnike treće dobi. Prisutna publika jasno je podržala politički kontekst u kojem se trebaju razvijati manjinska prava, a to je regionalna autonomija.

- Resursi moraju ostati u najvećoj mjeri tamo gdje se proizvode, isto kao i odlučivanje. Kada se o talijanskoj manjini bude odlučivalo u Istri, sve će biti bolje i lakše, istaknuo je na svojem predizbornom skupu Radin, koji je tijekom kampanje obišao više od trideset talijanskih zajednica i institucija. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter