Radin o Škabrnji: Sprijeciti eskalaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina najavio je u srijedu da ce reagirati na dogadaje u Škabrnji koju su romske obitelji napustile zbog prosvjeda mještana, i to zahtjevom da se o tom problemu progovori na plenarnoj sjednici Sabora u petak, a odbor bi na tu temu posebno raspravljao na svojoj sjednici.

Raspravu je potaknuo zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, koji je od odbora zatražio da na tematskoj sjednici raspravi i osudi dogadaje u Škabrnji.

Najavio je da ce osobno tražiti ostavku nacelnika Škabrnje Luke Škare. Predsjednik odbora Furio Radin podržao je Kajtazijevu inicijativu za reakcijom odbora, najavivši da ce o dogadajima u Škabrnji odbor raspravljati na iducoj sjednici kao posebnoj tocki dnevnog reda.

Na sjednicu ce, najavio je, biti pozvani predstavnici Roma, lokalnih vlasti u Škabrnji te državnih institucija.

- To se ne smije zaustaviti samo na razini rasprave, nego najvjerojatnije ici u smjeru osnivanja povjerenstva koje bi trebalo poduzeti nešto konkretno u pogledu sanacije situacije koja može eskalirati u drugim dijelovima zemlje. Etnicki sukobi zahtijevaju ozbiljan pristup jer su daleko opasniji nego što izgleda na prvi pogled, istaknuo je Radin.


Podijeli: Facebook Twiter