Radin: Nudimo konkretan program, a ne trgovinu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Furio Radin, saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine i Šandor Juhas, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine u četvrtak na konferenciji za novinare govorili su o ulozi nezavisnih zastupnika nacionalnih manjina u političkom životu Hrvatske s posebnim naglaskom na formiranje buduće vlade.

- Želja nam je da kao vodeći zastupnici od idućeg tjedna bivšeg kluba nacionalnih manjina, uputimo dvije poruke. Prva se odnosi na to koji bi trebao biti cilj zastupnika manjina u sljedećem saborskom mandatu, a druga kako bi se trebali odnositi prema koalicijama koje će pokušati oformiti sljedeću Vladu. Treba biti jasan i konkretno reći, kako snaga Kluba zastupnika nacionalnih manjina počiva na slozi i zajedništvu i u tome da smo nezavisni, istaknuo je Radin.

Naglasio je da su upravo takav status zastupnici manjina imali u mandatu od 2011. do 2015. godine i to pune četiri godine sve dok se, kako je rekao, u prošlom krnjem polugodišnjem mandatu nisu umiješale stranke te je dio zastupnika manjina ostao izvan kluba. "Pet od osam zastupnika ostalo je izvan saborske većine, a ja sam jasno ostao u oporbi cijeli polugodišnji mandat. To se jasno vidjelo i prema odnosu kojeg sam imao prema kompletnoj Vladi ali i prema ministru kulture Hasanbegoviću. Ona Vlada koja će u svom sastavu imati ministre koji imaju ideološke poglede kao Hasanbegović, neće moći imati moj glas i moje povjerenje, rekao je Radin.

Istaknuo je da kada se dogovaraju i pregovaraju stranke, onda se to se naziva dogovorima i pregovorima, a kada to čine pripadnici manjina i nezavisni zastupnici, to se tretira trgovinom.

Naglasio je da će odmah nakon što budu izabrani, objaviti svoj program a nakon toga će čekati reakciju koalicija. "Na taj ćemo način jednom za svagda pokazati transparentnost. Programi već postoje, štoviše, radi se o istim programima, koje prošla vlada nije htjela ni pogledati", rekao je Radin.

Šandor Juhas je naveo da im je cilj da kao Klub nacionalnih manjina zastupaju interese svojih manjina koje su im dale povjerenje, a sukladno tome i svih nacionalnih manjina koje postoje u Republici Hrvatskoj.

- Nažalost, u proteklom razdoblju često smo imali drugačiju sliku. Lijepo smo krenuli i dogovarali se, no zbog utjecaja pojedinih stranaka, koji se u ovoj kampanji opet javlja, pojedini naše kolege i pojedinci u strankama, zastupnike manjina shvaćaju kao nešto što se nalazi u samoposluzi koje će uzeti i iskoristiti za svoje stranačke ciljeve. Mi to želimo izbjeći pod svaku cijenu i stoga pozivam sve stranke, bez obzira kojem spektru pripadaju, da puste na miru pripadnike manjina. Neka se okonča izborni proces, a nakon toga ćemo zajednički sjesti i razgovarati, naglasio je Juhas i dodao da im je cilj ojačati manjinski korpus kako bi svi pripadnici manjina u većoj mjeri pokazali zajedništvo. Juhas je naglasio da će upravo program biti okosnica njihovog pregovaranja sa strankama i onima koji će moći formirati Vladu.

- Ograđujemo se od toga da trgujemo. Mi ne trgujemo već želimo pregovarati na osnovu programskih načela. Ako budemo izabrani, želimo zajednički nastupiti prema onima koji mogu formirati parlamentarnu većinu i koji su voljni prihvatiti naš program koji počiva na ostvarivanju prava. Ukoliko to nisu kadri učiniti, ostat ćemo u oporbi kao što smo i dosad bili, istaknuo je Juhas. Na upit je li moguća podrška koaliciji koju predvodi HDZ, Radin je rekao da će objaviti program, a onda je sve na ostalima:

"Mi niti isključujemo, niti uključujemo", rekao je, zaključivši kako ni u oporbi nije tako loše. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter