Radin: Nisam imao kontakte s predstavnicima Mosta

Furio Radin (M. ANGELINI)
Furio Radin (M. ANGELINI)

Bilo je i težih situacija u hrvatskoj politici od krize u kojoj se trenutačno nalazimo, odgovorio nam je novi-stari saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin na pitanje kako komentira postizbornu scenu. "Svakako ćemo preživjeti," poručuje kratko, uz podsjećanje kako ni nekadašnji premijer dr. Ivo Sanader nije imao dovoljno potpisa za mandatara, pa mu je tadašnji predsjednik Stipe Mesić ipak dodijelio mandat da sastavi Vladu.

- Sanaderu je trebalo 77 potpisa, imao ih je 76. Moj je bio 77. ali nisam potpisao prije potpisivanja jasnog političkog sporazuma, napominje Radin koji priželjkuje da se sadašnja kriza u sastavljanju vlasti razriješi bez raspisivanja novih parlamentarnih izbora.

- Kako komentirate činjenicu da su izabrani saborski zastupnici nacionalnih manjina podijeljeni u podršci velikim stranačkim koalicijama?
- Rekao bih to drukčije; postoji Klub nacionalnih manjina sa šest zastupnika, te jedna zastupnica i jedan zastupnik koji ne dijele naša stajališta. Mi smo samo u posljednjem mandatu imali konsenzus u Klubu zastupnika manjina kada se radilo o važnim odlukama, dok se sada dogodila nova podjela. Zastupnici iz prošlog saziva čine Klub, dok njih dvoje ostaje izvan njega.

- Konstituira li se Hrvatski sabor, možda i preostalo dvoje zastupnika uđe u manjinski Klub?
- Takva konstatacija u množini čini mi se nemogućom. Ali, moguće je da se netko priključi. Očito je da se u jednoj stranci dogodila fraktura koju je nemoguće ponovno sastaviti.

- Zastupnik Mirko Rašković kaže da je žrtva pritisaka. Jeste li i Vi osjetili pritiske stranaka i koalicija, ili su takvo iskustvo imali drugi zastupnici manjina?
- Ne, niti sam ja imao takva iskustva, niti su o tome govorili drugi manjinski zastupnici. Imao sam, kao i drugi, kontakte s predstavnicima obje velike koalicije, što je normalno, ali nažalost nisam imao kontakte s predstavnicima Mosta i žao mi je zbog toga. Klasične stranke, SDP i HDZ, problemu pristupaju politički, a za mene je politika, još uvijek, pozitivna djelatnost. Most se pokazao autističnim i žao mi je zbog toga jer ćemo s njima, ili s nekima od njih, morati ići u koaliciju. Trebali bi se upoznati, ako ćemo dio puta ići zajedno. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter