Radin: Necu sudjelovati u radu Sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, ne vraca se u Hrvatski sabor. Iako je formalno u vladajucoj koaliciji, Radin nije sudjelovao u glasanju o nekoliko zakona te o produžavanju rada parlamenta do petka, a, kako kaže, više niti ne namjerava navratiti do sabornice.

Time se, prakticki, prikljucio zastupnicima Kukuriku koalicije u bojkotu rada Sabora, zajedno sa zastupnicima SDSS-a. No, Radin za svoj postupak ima posebne razloge - pozicija nacionalnih manjina, nakon što je Ustavni sud poništio zakonske odredbe o dvostrukom pravu glasa za male manjine, što ih je Sabor donio na proljece, je specificna.

- Zašto niste bili u sabornici na glasanju?

- Smatram da je moj razlog za izostanak sa saborske sjednice u izravnoj vezi s nedostatkom reakcije Sabora na odluku Ustavnog suda o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina te Zakona o izborima. Odnosno, Sabor nije reagirao na izgubljeno dvostruko pravo glasa unatoc svim našim pismima, apelima i reakcijama. Sada nam samo preostaje da internacionaliziramo to pitanje i to smo ucinili.

- Kakve su medunarodne reakcije na te zahtjeve koji se cuju iz redova nacionalnih manjina?

- Imamo vec prvu reakciju. Sredinom tjedna u posjet nam dolazi visoki komesar OESS-a za nacionalne manjine Knut Vollebaek, koji je zatražio susret s dr. Miloradom Pupovcem i sa mnom. S visokim komesarom razgovarat cemo o nastaloj situaciji.

- O cemu ste u cetvrtak razgovarali s premijerkom Jadrankom Kosor?

- S premijerkom sam razgovarao i rekao da je to za nas problem. Smatramo da smo poniženi i mi manjinci i Hrvatski sabor, koji je Ustavni zakon izglasao konsenzusom. Naglasio sam da je doista cudno da je Ustavni zakon tretiran kao da nije ustavni zakon i da je promijene cetiri mjeseca prije izbora. Rekao sam joj da smo u Klubu nacionalnih manjina dali slobodu zastupnicima da sudjeluju u radu Sabora po vlastitom nahodenju. Kako vidimo, tri zastupnika su bila u sabornici, a cetiri nisu. Usput dodajem da zastupnik dr. Šemso Tankovic nije clan našeg kluba zastupnika.

- Odlucili ste bojkotirati rad Sabora?

- Svatko od predstavnika nacionalnih manjina ima svoje specificne razloge zašto sudjelovati ili ne u radu Sabora. Za sebe smatram da je razmjer onoga što nam se dogodilo - zbog neustavne odluke Ustavnog suda - toliko velik da mi onemogucuje sudjelovanje u radu Sabora do kraja ovog mandata.

- Kako, kao iskusni sabornik, ali i predsjednik Odbora za ljudska prava, komentirate skidanje imuniteta SDP-ovom Željku Jovanovicu?

- Ne ulazeci u predmet rasprave, želim reci da smatram da zastupnik treba biti zašticen za izgovorene rijeci. Zastupnik mora imati imunitet i govoriti slobodno. Stoga naglašavam da je ova odluka pogrešna i štetna, jer cini presedan. Je li to verbalni delikt, presudit ce sud, ali greška je da mu je skinut zastupnicki imunitet. Promjena procedura u tom slucaju pogrešna je i politicki je štetno što je do nje došlo. I inace mislim da je, što se zastupnika tice, presudno da budu slobodni u govoru i zato je još pred više stotina godina izmišljen imunitet. Ovo što se dogodilo u Saboru je sramota.  (Razgovarao D. GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter