Radin: Ne zatvara se talijanski konzulat u Kopru

Generalni konzulat u Kopru neće biti zatvoren, Furio Radin (M. MIJOŠEK)
Generalni konzulat u Kopru neće biti zatvoren, Furio Radin (M. MIJOŠEK)

Generalni konzulat u Kopru neće biti zatvoren, potvrdio nam je predsjednik Talijanske unije Furio Radin. Zasad ostaje na snazi odluka talijanskog ministarstva vanjskih poslova o gašenju konzularnog predstavništva u Splitu, no Radin kaže da će se do kraja boriti protiv njegovog zatvaranja. Ako im to na koncu ne uspije, kaže da će tražiti kadrovsko pojačavanje onoga u Rijeci.

Radin pojašnjava da je talijanska vlada već zatvorila 30 konzularnih predstavništava, a razlog je - kriza.

"Zasad smo spasili onaj u Kopru, a vidjet ćemo što će biti sa Splitom, hoće li on morati pričekati neka bolja vremena. Za najavu njihovog zatvaranja, međutim, nije kriva talijanska ministrica vanjskih poslova Emma Bonino kako se moglo iščitati iz nekih napisa u medijima. Naprotiv, ona nam je pomogla da spasimo generalni konzulat u Kopru. Naime, rješenja o ukidanju je automatizmom donosila posebna komisija, a Bonino se angažirala da se odluka preispita", kaže Radin.

Smatra da ideja o zatvaranju konzulata nije bila politički motivirana, već se radilo o administrativnom potezu koji je mogao političke posljedice. "Svi smo odmah reagirali. I političari u Rimu su nam pomogli. Zahvaljujući takvom angažmanu konzulat u Kopru ostaje otvoren. Njegovo zatvaranje bi bio veliki udarac za talijansku manjinu na ovim prostorima. Konzulat u Kopru nam je referentna točka", kaže Radin. (B. ŽIŽOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter