Radin: Mladi su naša budućnost

Fabrizio Radin (N. LAZAREVIĆ)
Fabrizio Radin (N. LAZAREVIĆ)

Furio Radin protekle je nedjelje drugi put, na mandat od četiri godine, izabran za predsjednika Talijanske unije, a ovaj put protukandidat mu je bio Gianclaudio Pellizzer iz Rovinja. Za predsjednika Izvršnog vijeća Unije također je drugi put izabran Maurizio Tremul, koji je nadjačao protukandidatkinju Astrid Del Ben. Na izbore je izašao mali broj birača, njih svega 24 posto, za razliku od četiri godine ranije, kada je glasalo njih 28 posto.

Najviše je ljudi glasalo u Mošćeničkoj Dragi (62 posto), a najmanje u Rijeci (12 posto). Radin je najbolje prošao u Kutini, gdje je dobio čak 96 posto glasova, a vrlo je dobar rezultat imao i u Puli, 74 posto. Pellizzer je pak pobijedio u Rovinju, Zagrebu, Rijeci i Zadru.

Ovaj Radinov mandat bit će i posljednji budući da je tako propisano Statutom Talijanske unije.

- Jedina smo manjinska udruga u Europi koja ima opće pravo glasa za sve organe i izravne izbore za predsjednika. Dijelimo sudbinu svih takvih izbora, barem u Hrvatskoj, jer građani sve slabije izlaze na bilo koje izbore, komentirao je Radin slab odaziv birača.

Na pitanje što će biti u fokusu njegova interesa u nastupajućem mandatu odgovorio je da će nastaviti tamo gdje je završio protekli mandat.

- Fokusirat ćemo se na mlade jer su oni naša budućnost, kao i na starije jer trebaju našu pomoć i predstavljaju naše povijesno pamćenje. Promicat ćemo dvojezičnost, školstvo i kulturu, kao i društveni život u zajednicama. Također ćemo razvijati convivenzu s većinskim narodom i sa svima koji nas poštuju, rekao je Radin.

Upitan za vlastite uspjehe, naveo je da su u Uniji izgradili zajednice, škole, vrtiće i sportske dvorane.

- Završili smo bezbroj projekata, kuturnih i drugih. Razvili smo dobre odnose s talijanskom, hrvatskom i slovenskom vladom i drugim institucijama. Susreli smo se i posjetili predsjednike Italije, Hrvatske i Slovenije i mnoge druge dužnosnike. U Istri se ne osjećamo kao manjina, već kao ravnopravna komponenta i imamo izvrsne odnose sa županom, gradonačelnicima, načelnicima i, općenito, lokalnim vlastima, veli naš sugovornik. 

O protukandidatu Pellizzeru nije želio govoriti, rekavši da bi "mogao, ali nije običaj". "Pružam mu ruku, ali preko mreže, kao i na tenisu". Tremul je pak kazao da su birači ocijenili njegovu protukandidatkinju i da tome nema što dodati.

On ne smatra da je izlaznost od 24 posto bila mala, dapače, smatra da je to otprilike isti postotak odaziva birača koji su u Hrvatskoj i Sloveniji glasali za svoje predstavnike u Europarlamentu.

Nakon protokolarnih dužnosti koje sada treba obaviti, poput sastavljanja Skupštine, biranja članova Izvršnog vijeća i donošenja programa, u Uniji, prema njegovim riječima, moraju nastaviti s onim što su započeli, a to su prava talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj i Sloveniji, razvoj jezika, identiteta i kulture.

- Mislim da je vrlo važno i prioritetno aktivno se uključiti u europske projekte, ostvarivati suradnju između članica EU-a, Italije, Slovenije i Hrvatske. Čim prije se treba izglasati zakon u Italiji koji će talijanskoj državi omogućiti da kvalitetno podrži i financijski pomaže talijanskoj nacionalnoj zajednici u Hrvatskoj i Sloveniji, kaže Tremul.

Kao najveće vlastite uspjehe u proteklom razdoblju naveo je otvaranje predškolskih ustanova u Istri i Zadru, kao i niza novih sjedišta zajednica Talijana u Istri i na otocima. 

- Razvijali smo vrlo dobre odnose između Hrvatske, Italije i Slovenije, a vrhunac svega bio je 3. rujna 2012. u Areni, gdje smo organizirali veliki koncert te susret predsjednika Giorgija Napolitana i Ive Josipovića s pripadnicima talijanske nacionalne zajednice, rekao je Tremul. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter