Radin: Kajin je "ignorante", nesposoban za župana

Furio Radin (M. MIJOŠEK)
Furio Radin (M. MIJOŠEK)

Furio Radin, saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine, zapanjen je optužbama koje je na njegov račun iznio SDP-ov kandidat za istarskog župana Damir Kajin. On je Radina, podsjetimo, na konferenciji za novinare u petak nazvao "etničkim fašistom" i "Mussolinijem". Radina smo zamolili za komentar tih, i za istarsku političku scenu, neobičnih i prežestokih riječi.

"Što reći Kajinu kada me uspoređuje s Mussolinijem i naziva fašistom? Da nastavim polemiku ili da ga jednostavno pustim u njegovom mentalnom octu", pita se dr. Furio Radin i nastavlja: "Kajinu sam poručio da župan u dvojezičnoj županiji ne može razgovarati uz pomoć prevoditelja, kao da su Talijani u Istri stranci, a on mi konfabulira da diskriminiram prognanike, Hrvate i Slovence.

Da rezimiramo: kada Talijan traži da ga njegov župan ili sindaco ili dužnosnik ili službenik razumije kada govori svojim materinjim talijanskim jezikom, onda prema Kajinu to nije pravo na dvojezičnost, nego fašizam. Da nisu možda svi Talijani u Istri u Kajinovoj konfuznoj glavi potencijalni fašisti zbog toga što žele komunicirati na svom jeziku u svojoj kući, a on taj jezik ne zna jer ga je odbijao naučiti i jer je općenito 'ignorante'?"

 "Valjda nije fašist onaj tko traži razumijevanje jezika, već suprotno - onaj tko jezik susjeda ignorira i odbija. Ili, da budeš fašist moraš prvo biti Talijan, Damire", napominje Furio Radin.

"Ipak mislim da je Damira Kajina iritiralo to što sam rekao javno ono što sam mu odbrusio i u lice: da je nesposoban da bude župan. Ali ja tu ništa ne mogu, priroda je odradila svoje. Zaključujem: mada si me teško uvrijedio, jer smo ja i cijela moja obitelj oduvijek dijametralna suprotnost fašizmu, umjesto da te tužim, dragi Damire Kajinu, ipak ti odgovaram, jer mi je takva kreanca", poručuje zastupnik talijanske manjine SDP-ovom kandidati za istarskog župana Damiru Kajinu. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter