Radin: IDS nas je priznao kao komponentu


Talijanska unija - Unione italiana podržava IDS i kandidata za istarskog župana Valtera Flega. Sporazum je danas potpisan na konferenciji za novinare u pulskoj Zajednici Talijana. 

- Imati podršku Talijanske unije izuzetna je čast, ali i odgovornost. U samom srcu mog programa „Platforma 7x7 - za Istru koja radi“ je upravo važnost očuvanja temeljnih istarskih vrijednosti, a to su convivenza, multikulturalnost i multietničnost. Nastavit ćemo promovirati, njegovati i graditi naše vrijednosti koje će posebno doći do izražaja skorašnjim ulaskom Hrvatske u EU kada ćemo živjeti u Istri bez granica. Zahvaljujem se na iskazanoj podršci i povjerenju te se veselim našoj budućoj suradnji, zaključio je Flego.

O značajnosti izbornog sporazuma govorili su i predsjednik Talijanske unije Furio Radin te predsjednik izvršnog vijeća  Maurizio Tremul.

- Za koji tjedan Hrvatska će ući u europsku obitelj, a IDS je prva stranka koja je promovirala ideje Europe i nagovještavala važnost ulaska Hrvatske u EU. Vjerujem da će građani glasati pametno i s povjerenjem za onu stranku koja se godinama zalaže za interkulturalnost, princip koji je iznad multikulturalnosti, rekao je Tremul.

- Uopće nismo razmišljali koga ćemo podržati. Sporazum smo sklopili u pet minuta i on sadrži ono što bismo mi i inače radili. IDS je uvijek imao multikulturalnu politiku i priznavao nas je, ne kao manjinu već kao komponentu. S IDS-om smo slični sporazum potpisali još 1997. godine i, vjerujte, tada nam nije bilo lako. Sjećam se jednog visokog dužnosnika HDZ-a koji nam je tada rekao da radimo što želimo, ali da ne idemo s IDS-om. Ako smo tada mogli poduprijeti IDS, onda to možemo i danas. Bez IDS-a bi se u Hrvatskoj Istra gledala sasvim drugačije, istaknuo je Radin.

Na izborima u svibnju, Talijanska unija će prvi put imati dva kandidata na mjesto zamjenika župana i to kandidatkinju Vivianu Benussi, kao pripadnicu Talijanske nacionalne zajednice, i Giuseppinu Rajko, kao predstavnicu Talijana. Sporazum su potpisali i potpredsjednik IDS-a Boris Miletić te tajnik stranke Tedi Chiavalon. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter