Radin: Borim se sam protiv sebe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Furio Radin bori se sam protiv sebe, dok SDSS-ovcima ocito nisu dovoljna pretpostavljena tri mandata s manjinske liste u 12. jedinici, te stoga dodatno kandidiraju aktualnog potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca u zadarsko-lickoj 9. jedinici na "gradanskoj listi" - to je kratki rezime manjinskih lista za izbore 4. prosinca.

Naime, kandidat talijanske manjine Furio Radin ovoga puta je i jedini kandidat te manjine, stoga jedno je sigurno: Radin je vec u Saboru.

- Znate što, nikad mi nije bilo teže na izborima. Borim se sam protiv sebe - komentirao nam je Radin ovu situaciju kroz šalu, a što je najzanimljivije, predlagac cak nije ni Talijanska unija u kojoj Radin drži vodecu poziciju, vec je on formalno - neovisni kandidat.

SDSS nasuprot SNS-u

Što se zastupnika najbrojnije srpske manjine tice, poznato je da zakon osigurava najmanje tri mjesta za Srbe u Saboru. Na listi SDSS-a su Milorad Pupovac, Vojislav Stanimirovic i Jovo Vukovic, dok je Slobodan Uzelac kandidiran, dakle, u 9. jedinici sa ambicijom da SDSS nakon ovih izbora ima cak cetiri mandata, više nego ikad. Veljko Džakula, Jovan Ajdukovic i Milan Rodic kandidati su Srpske narodne stranke, svoje kandidate ima i Savez za promjene, a pojavljuje se i nekoliko nezavisnih kandidata.

Dugogodišnja zastupnica ceške i slovacke manjine Zdenka Cuhnil na ovim je izborima u neugodnoj situaciji - naime, Kukuriku koalicija izašla je sa svojim kandidatom, Vladimirom Bilekom, Cehom iz Daruvara, a pojavljuju se i još tri nezavisna kandidata, stoga su njene šanse ovoga puta slabije nego ikad. Kandidata medu Madarima su dvojica: Denes Šoja i Robert Jankovics.

Velika gužva odigrava se na terenu za zastupnika austrijske, bugarske, njemacke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine - kandidata je 23, a bira se jedan. Dosad je to bio Nazif Memedi, koji ce ostati upisan kao jedini zastupnik koji je glasao protiv raspušanja zadnjeg saziva Sabora, a koji je i sada na listi - iako Rom, u Sabor ga predlaže Njemacko-austrijska unija. Popularni Sead Hasanovic iz Malnarove Nocne more takoder je na listi, a kandidira ga KRUH - Koalicija Roma Hrvatske. Od 23 kandidata 14 je Roma, jedan Židov i nekoliko Nijemaca i Poljaka, te Rusina

Bez Slovenaca i Crnogoraca
Svog kandidata zajednicki biraju i Albanci, Bošnjaci, Crnogorci, Makedonci i Slovenci - kandidata je 12, a medu ostalima i aktualni kandidat SDAH Šemso Tankovic, koji vec godinama pobjeduje. Na listi je i Rijecanin Ibrahim Ružnic, koji više nije u SDAH, nego u HNS-u, a predlaže ga Bošnjacka nacionalna zajednica Hrvatske.

Na listi je šest Bošnjaka, pet Albanaca i jedan Makedonac, dok Crnogoraca i Slovenaca ni nema.


Podijeli: Facebook Twiter