Radimo dobar posao, fokus je sad na posezoni

(Snimio D. MEMEDOVIĆ)
(Snimio D. MEMEDOVIĆ)

U dvorani Adriatic hotela Melia Coral u Umagu održana je u petak 27. Sjednica Turističkog vijeća TZ Istarske županije, a glavna tema je bila izvješće o radu TZ za prvih šest mjeseci. Predsjedavajući na sjednici je bio župan Valter Flego koji je novinarima dao izjavu, budući da prisustvo na sjednici za novinare nije bilo predviđeno. Flego je napustio sastanak na polovici i došao dati izjavu, a očito su brojke s kojim raspolažu bile vrlo pozitivne jer je odmah naglasio povećanje noćenja u velikom omjeru u odnosu na lani.

Izvrsne brojke

- Odmah na početku moram naglasiti da je na današnji dan, u odnosu na lani broj noćenja veći za 1,8 milijuna, što znači da ćemo do kraja godine imati 2 milijuna više nego lani. To je zbilja za sada jedna povijesna godina. Dobar je trend u srpnju, što se da vidjeti na E-visitoru. To ne znači da se trebamo opustiti i slaviti, to samo znači da radimo dobar posao i da se trebamo fokusirati na posezonu, da bi cijelu godinu zaključili s ovakvim pozitivnim trendom. To su glavne teme sastanka, ali sada idemo tražiti nove oblike i fokusirati se na nove smjerove oglašavanja za slijedeću godinu. Da ne budemo koncentrirani samo na ove super brojke, mislim da imamo još prostora za poboljšanje i na čemu ćemo raditi slijedeće godine je definitivno izazov sa radnom snagom. Treba nam fleksibilnije obrazovanje radne snage, treba nam veći spoj poljoprivrede i turizma, daljnje dizanje privatnog smještaja, investicijama velikih tvrtki i ići u korak sa najnovijim digitalnim oglašavanjima da bi bili u korak sa najrazvijenijim zemljama. To su ciljevi za kratkoročno razdoblje ispred nas, kaže Flego.

Na pitanje o neodazivanju sezonske radne snage Flego je kazao da se i na tom pitanju radi, također da se tu radi i o dizanju kvalitete te paralelno i radna snaga mora biti sofisticirana i obrazovana.

- Četiri ili pet zvjezdica će više zaraditi na tržištu. To je povezano s onim što sam već naglasio, da trebamo obrazovati radnu snagu kroz akademije, srednje škole i fakultete radi dizanja ponude i na taj način imali kvalitetniju ponudu i radnu snagu. Ne možemo više konkurirati sa dvije ili tri zvjezdice jer se radna snaga ne odaziva u takvim uvjetima. Što se tiče neodazivanja sezonaca mislim da je tu malo dublji problem, od Zavoda za zapošljavanje pa do roditeljskog odgoja. Siguran sam da će naša poduzeća pronaći nove načine motiviranja ljudi da dođu raditi, od pružanja smještaja, većih dohodaka, budući da smo ovu godinu, recimo zakrpali, ali nismo problem riješili, kazao je Flego.

Izvješće

U priopćenju za javnost kojeg smo dobili stoji da je Denis Ivošević pred Vijećem predstavio polugodišnje izvješće, naglasivši da je koordinirana suradnja privatnog i javnog sektora dobro uhodati protokol komunikacija glavnih igrača u istarskom turizmu. Podsjetio je i to da Istra primjenjuje drukčiji pristup u promociji same destinacije zahvaljujući nalazima i postavkama iz novom Master plana, a uspjehu sezone pridonijela je i organizacija desetak top evenata iz travnja, svibnja i lipnja. Da je u prvoj polovici godine Istra nastavila kontinuitet kvalitetnog ulaganja u PR aktivnosti te je ugostila rekordan broj od 266 inozemnih novinara, 112 predstavnika touroperatora, specijaliziranih agencija i avioprijevoznika. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter