Radimir Čačić u Pazinu izlaže svoje slike

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Članovi Društva Likovnih stvaratelja (DLS) Pazin minule su nedjelje u Motovunu održali likovnu koloniju kojoj je tema bio Veli Jože, zapravo divovi. Slavni hrvatski književnik Vladimir Nazor, koji je početkom 20. stoljeća radio kao profesor u pazinskoj Gimnaziji svoju je slavnu alegorijsku pripovijest Veli Jože smjestio u Motovun i njegovu okolicu, Motovunsku šumu.

Turistička zajednica općine Motovun i DLS Pazin organizirali su, potaknuti time, likovnu koloniju na kojoj je 17 umjetnika, uglavnom iz Pazina i Motovuna, naslikalo 20-ak slika koje će biti izložene 4. srpnja na otvaranju festivala "Dani Velog Jože u Motovunu".

Proteklog tjedna u pazinskoj LG galeriji DLS izlagali su članovi riječke udruge Leonardo: Ana Bernard, Franjo Budinski, Tajo Grudenić, Žana Ivetić, Zorana Jančić, Emanuela Katić, Lana Kupare, Inga Kustić i Vesna Zubović. Njihova voditeljica, slikarica Luisa Ritoša, Pazinka s riječkom adresom, prije toga vodila je za članove DLS Pazin tečaj slikanja. Tako je publika imala prigode pogledati koliko je Ritoša bila uspješna s riječkim, a koliko s pazinskim slikarima.

Sutra se u LG galeriji se otvara izložba likovne radionice u Puli koju je vodila Milanka Korovljev, a osim članova Udruge ULIKS, polazile su je i osobe na izdržavanju kazne u Kaznionici u Valturi. Izložba će se otvoriti u 20 sati, a kako kaže predsjednica DLS Pazin Nada Putinja, dolazak na otvaranje najavio je i Radimir Čačić, bivši ministar u Vladi RH, koji je u Valturi izdržavao kaznu zbog izazivanja teške prometne nezgode, a pri tomu je sudjelovao u radu likovne radionice.

Tijekom srpnja i kolovoza u LG galeriji će biti izložena djela iz fundusa galerije, pa će se gosti, turisti koji ulicom Franine i Jurine prolaze put Kaštela moći upoznati s djelatnošću pazinskih likovnjaka. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter