Radimir Čačić podnio ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kao i uvijek do sada, poštivat ću sve odluke suda i primjereno tim odlukama postupiti bez ikakve zadrške", poručio je danas Radimir Čačić nakon što je u Banskim dvorima podnio ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva.

Izrazio je duboko žaljenje zbog prometne nesreće u kojoj je u siječnju 2010. poginulo dvoje mađarskih državljana, koja je, naglasio je, prvenstveno pogodila obitelj stradalih, "ali nije ostavila male posljedice ni na mene niti moju obitelj".

"Hrvatska javnost svjedočila je mom stavu od prvog trenutka koji je bio potpuno jasan - ako razina moje odgovornosti bude takva razina nehata da zasluži od suda bezuvjetnu presudu, bez obzira bio toj jedan dan, da ću snositi konzekvence", poručio je Čačić.

Takvu odgovornost, istaknuo je, ima prema hrvatskim građanima, funkcioniranju države, koalicijskim partnerima i premijeru Zoranu Milanoviću s kojim je, ustvrdio je, imao profesionalnu i ljudsku suradnju na najvišoj razini.

"Podnosim ostavku na svoje funkcije u Vladi, koordinatora gospodarskih resora i ministra gospodarstva. Sve drugo što će se događati bilo na privatnom ili političkom planu, o svemu ćete biti informirani", poručio je novinarima.

Kao predsjednik HNS-a, najavio je da će stranačka tijela donijeti potrebne odluke, odnosno prijedloge za stranačke funkcije u Vladi o kojima će se suglasiti sa strateškim partnerom SDP-om, kao i za vodeće funkcije u HNS-u.

Istaknuo je kako sigurno u skorije vrijeme stranka neće održati izborni sabor. "Vodstvo naše stranke se zna, naši ključni ljudi su tu i bit će tu", kazao je Čačić.

I premijer Milanović je svoje obraćanje započeo izrazom žaljenja zbog nastale situacije, posebno zbog stradalih u prometnoj nesreći koja je očito izazvana nehatom, jer su sve ostalo "političke posljedice, a ljudske su puno gore i za njega i za njegovu obitelj". 

Dodao je kako je podnošenjem ostavke Čačić ispunio ranije najave da će se povući ako sudska odluka bude bezuvjetna. 

"Ja sam ga dosad štitio i učinio bi to opet, štitio bi i svakog od vas, jer smatram da koliko god da je to tragedija to je samo djelić sekunde koji bi htjeli vratiti natrag, ali ne ide", rekao je premijer.

Čačić će, dodao je, jako nedostajati Vladi, iako je bio "meta svih mogućih i nemogućih napada, kriv za sve, a čini mi se da je uživao u toj ulozi", naglasivši i kako će rezultati njegova rada biti potvrđeni za desetak godina.

Upitan je li odlučio o Čačićevu nasljedniku na dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, odgovorio je kako još nije, da će to učiniti do kraja tjedna, te da se sigurno ne mogu očekivati neki veći pomaci, budući da je zadovoljan s timom u kabinetu.

"Značajnijih kadrovskih rošada u Vladi neće biti", kazao je Milanović. (Hina, snimio B. KONJEVIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter