Radimir Čačić osniva novu stranku?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Razlog zbog kojeg je Radimir Čačić prije nekoliko mjeseci bio izbačen iz HNS-a jest njegovo inzistiranje na tome da stranka prije sljedećih parlamentarnih izbora napravi sporazum s listom Milana Bandića, HDSSB-om, Nacionalnim forumom Nikice Gabrića i, ako bi to bilo moguće, IDS-om.

Naši izvori iz HNS-a kažu da Čačić, s kojim je obavljeno više sastanaka tijekom njegovih slobodnih vikenda, ne samo da je inzistirao na suradnji sa spomenutim strankama nego im je praktički u ime HNS-a počeo nuditi predizbornu koaliciju.

- Stalno nam je govorio - Miki, Šiljo, mi, Nikica, možda i IDS, trebamo ići skupa. I da ćemo zajedno dobiti barem 15 zastupnika pa da onda možemo ići i s jednima i s drugima, tko ponudi više. Naravno da vodstvo stranke nije moglo pristati na nešto takvo. I budući da je on za vrijeme svojih vikend izlazaka iz zatvora počeo i pregovarati s nekima od spomenutih stranaka, i da nije slušao naša upozorenja da to ne radi, nije nam preostalo ništa drugo nego da ga izbacimo iz stranke, izjavio je za naš list jedan član vodstva HNS-a.

U HNS-u neslužbeno priznaju da bi im Čačićev izlazak iz zatvora i eventualno formiranje nove stranke čiji bi naziv bio sličan HNS-ovom mogao zadati velike probleme, posebno na području sjeverozapadne Hrvatske gdje je Čačić uvijek imao veliku podršku birača. A kako se može doznati iz kruga Čačićevih pristaša, odluka o formiranju nove stranke definitivno je donesena i čeka se samo njegov izlazak iz zatvora.

- Naravno, neće biti moguće izaći na izbore za Europski parlament jer za to neće biti dovoljno vremena, ali gotovo je sigurno da ćemo formirati novu stranku. Sve ide prema tome. Neke su pripreme već počele, ali ništa se neće formalno započeti dok Ratko ne izađe iz zatvora, rekao nam je jedan od Čačićevih dugogodišnjih suradnika koji će mu se pridružiti i u novoj stranci. (Zlatko CRNČEC/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter