Radimir Čačić kaznu će služiti u Hrvatskoj

Radimir Čačić (Snimio Admir Buljubašić/CROPIX)
Radimir Čačić (Snimio Admir Buljubašić/CROPIX)

Mađarska se, prema neslužbenim informacijama, suglasila da bivši prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kaznu zbog prometne nesreće koju je skrivio u toj zemlji, odsluži u Hrvatskoj.

Mađarska je poslala prethodnu suglasnost čime se suglasila da Hrvatska provede postupak egzekvature, kojim se presuda strane države uvodi u domaći pravni sustav, neslužbeno se doznaje u Ministarstva pravosuđa.

Tim postupkom se ne ulazi u činjenični opis utvrđen presudom strane države, niti u pitanje krivnje već se samo izriče kazna koja treba odgovarati domaćem zakonodavstvu i sudskoj praksi.

Kazna, međutim, ne može biti veća od izrečene jer osuđena osoba ne smije biti stavljena u lošiji položaj.

Prema pisanju nekih medija, dokumentacija vezana uz taj predmet doći će početkom idućeg tjedna na nadležni Županijski sud koji će Čačiću izreći kaznu. Ako mađarske pravosudne vlasti ne budu zadovoljne presudom mogu povući suglasnost.

Županijski sud u mađarskom Kapošvaru osudio je 14. studenoga 2012. Radimira Čačića na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće 8. siječnja 2010. u Mađarskoj, u kojoj su poginule dvije osobe.

Nakon objave presude Čačić je podnio ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva. Njegov zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović nije bio danas dostupan za izjavu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter