Radila po nalozima glavnih tajnika, a ne Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša HDZ-ova blagajnica Marica Glavaš kazala je danas na sudenju u slucaju Fimi medija da je sve zadace obavljala po nalogu tadašnjeg glavnog tajnika stranke Ivana Jarnjaka i kasnije Branka Bacica, a ne optuženog predsjednika HDZ-a Ive Sanadera ili njegove nasljednice Jadranke Kosor.

Sa Sanaderom, na ciji je poziv iz Splita doselila u Zagreb kako bi uredila stranacke financije, Marica Glavaš je kao stranacka blagajnica razgovarala tek dva puta. Sanaderu je, tvrdi, bilo jako bitno da stranka posluje propisno jer je upravo HDZ donio zakon o financiranju politickih stranaka.

Zbog toga je svakodnevno suradivala s glavnim tajnicima stranke Jarnjakom, odnosno Bacicem koji su joj, kako je rekla, bili jedini nadredeni i odgovorni za njen rad.

Osim uobicajenog posla, izradivanja financijskih planova i završnih racuna koje su potpisivali glavni tajnici, s Jarnjakom je "odradila" i kupnju Sanaderova luksuznog BMW-a, a Bacic ju je zadužio da u stranacku kasu položi dva milijuna kuna i 300 tisuca eura što ih je u središnjicu donio optuženi bivši HDZ-ov riznicar Mladen Barišic, nakon Sanaderova odlaska s dužnosti.

S riznicarom, koji je priznao sve USKOK-ove optužbe o ilegalnom punjenju HDZ-ovog crnog fonda državnim novcem, svjedokinja tvrdi da nije suradivala, osim što mu je povremeno elektronskom poštom znala poslati ugovore koji su donatori morali potpisati prije davanja novca stranci.

Odbacila je Barišiceve tvrdnje iz istrage da ga je znala nazivati i pitati kada ce iz Fimi medije donijeti novac jer joj se iz crnog fonda davala placa i naknada za podstanarstvo. "Tu je netko nešto gadno ... da ne kažem", prokomentirala je Glavaš Barišicev istražni iskaz, dodajuci da je u stranci imala legalnu placu od 15 tisuca kuna, dok je stan placala sama.

Novac koji je Barišic u sijecnju 2010. donio u stranku preuzela je i stavila u sef, nakon što ju je Bacic nazvao i rekao da ce u dogovoru s Jadrankom Kosor doci Barišic i dati joj nešto što nije vezano za njen posao.

Velik dio iskaza odnosio se na kupnju Sanaderova luksuznog BMW-a registriranog pocetkom 2009. za koji se u stranci, po njenim rijecima, govorilo da je nabavljen zamjenom "staro za novo". U konacnici je ispalo da je HDZ za 330 tisuca eura kupio novi i zadržao identican stari automobil, a nakon medijske hajke oba vratio proizvodacu i platio dodatnih 84 tisuce eura.

Iako je bivšeg premijera poznavala "još iz osamdesetih" kada su zajedno radili u Splitu, na njegovo je pitanje kazala da nikada nije bila u njegovom uredu u stranci. No, jednom je prilikom zamolila tajnicu da joj ga pokaže kako se u Splitu ne bi morala sramiti što tamo nije bila.

Sudenje se nastavlja 16. srpnja ispitivanjem bivšem HDZ-ovog ministra zdravstva Darka Milinovica, koji je po istražnim svjedocenjima primao najvece pojedinacne iznose iz stranackog crnog fonda, što on opovrgava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter