Radikalne strukture u Hrvatskoj žele brisati povijest

Sjednica Predsjedništva Saveza antifašista Istarske županije (Mirjan RIMANIĆ)
Sjednica Predsjedništva Saveza antifašista Istarske županije (Mirjan RIMANIĆ)

Istarski antifašisti ogorčeni su aktivnostima radikalne desnice na aktualnoj hrvatskoj političkoj sceni, stav je većine sudionika u raspravi na sjednici Predsjedništva Saveza antifašista Istarske županije održanoj u Pazinu.

- Ogorčeni smo što neke radikalne strukture u aktualnoj vlasti u Hrvatskoj svim silama nastoje obezvrijediti našu antifašističku povijest, poručuje Tomislav Ravnić, predsjednik istarskih antifašista. Na djelu je, kako je rekao, nezamisliva potpuna revizija povijesti. Ide se tako daleko da se taj dio hrvatske povijesti želi potpuno izbrisati. U dnevnoj politici zamjenom teza nametnuta je rasprava o sukobu ustaša i partizana. Mi smo imali svog neprijatelja, a to je bio fašizam, protiv kojeg smo se borili, a ustaše su bile sluge tog fašizma. To je poglavlje naše povijesti zaključeno, a mjesto mu je u ropotarnici povijesti, poručuje Ravnić.

Pozivanje na Strossmayera

Veliko je zlo kada se kroz nacionalističku i populističku politiku želi brisati povijest i ustaše afirmirati kao snage koje su pobijedile u Drugom svjetskom ratu. Želi se, smatraju istarski antifašisti, dokazati da su ustaše bile pravi domoljubi, a da su se partizani borili za Jugoslaviju. Staru Jugoslaviju stvorile su neke druge strukture i ona je u to vrijeme bila datost, koju se u tadašnjoj konstelaciji snaga i političkih čimbenika trebalo uvažavati.

- Čak je i biskup Strossmayer podržavao panslavističke ideje, jer je želio pomirenje kršćana na ovim prostorima, rekao je Ravnić, dodajući kako je na taj način prethodio idejama pape Franje. Stoga, kada se strasti smire na vjerskoj razini, splasnut će i tenzije u politici. O tomu ćemo danas izvijestiti i predsjednicu države. Mi smo legalisti i uvažavamo tu instituciju, ali moramo joj na to skrenuti pozornost, jer prema rezultatima izbora oko polovica Hrvatske razmišlja kao i antifašisti, kaže Ravnić.  

U nastavku sjednice Predsjedništvo je izviješteno kako će se uz potporu Istarske županije objaviti drugo, dopunjeno izdanje "Slavni putovi istarske slobode", koja može poslužiti kao literatura u pripremi i vođenju zavičajne nastave u istarskim školama. Uz to, ova knjiga donosi autentične dokumente o istarskoj antifašističkoj borbi i sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom. 

Najviše članova u Istri

Predsjedništvo je raspravljalo i o pripremama za izbornu skupštinu koja će se održati u svibnju. Tomislav Ravnić namjeravao se povući s dužnosti predsjednika, ali je na zahtjev Predsjedništva pristao da ostane na dosadašnjoj dužnosti jer smatraju kako je važno zadržati kontinuitet vođenja Saveza antifašista Istarske županije. Stoga će Ravnića podržati da sa svojim suradnicima do daljnjega vodi Savez.

Prema informacijama s konca prošle godine, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH broji 14.332 člana, a s 3.826 članova istarski Savez najbrojnija je udruga antifašista u Hrvatskoj. Slijedi Primorsko-goranska, s 3.420 članova, te Grad Zagreb s 1.700 člana. Na začelju je Ličko-senjska s 41 članom, a u drugim županijama ima od nekoliko stotina, pa do nekoliko desetaka članova. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter