Radije u zatvor nego u klub liječenih alkoholičara

Bruno Knapić i Josip Zahtila, predsjednik Kluba (I. R.)
Bruno Knapić i Josip Zahtila, predsjednik Kluba (I. R.)

Sjednica Skupštine labinskog Kluba liječenih alkoholičara Centar trebala je biti tek glatko odrađena formalnost, no ponudila je zanimljive intimne ispovijesti članova prijateljskih udruga iz drugih gradova i okuraživanje da ne posustanu u teškoj borbi protiv ovisnosti.

Malobrojnom skupu nisu se, premda su bili pozvani, pridružili predstavnici Grada ni općina ni doma zdravlja ni policije.

- Društvo postaje bezosjećajno. Nekad je bilo puno više senzibiliteta za probleme alkoholičara, čak te firma vodila na liječenje, osiguravši i službeni automobil, što je u današnjim okolnostima nezamislivo. Čekalo te radno mjesto i, ako si uspijevao apstinirati, rastao ti je društveni status. Živim s tim entuzijazmom, s uspomenom na takvo humanije vrijeme, poručio je Androslav Ilić, predsjednik rovinjskog kluba liječenih alkoholičara, koji se od "kapljice" suzdržava već 29 godina.

Diskutanti su redom podvukli zanimljivu činjenicu da se u klubove, zbog bojazni da će biti stigmatizirani, ne javljaju mladi, premda je po svim izvještajima alkoholizam u porastu. Mladi će radije, čulo se, prihvatiti sudske kazne zatvora nego doći na grupne terapeutske sastanke.

- Šaljete pravu poruku, pričate tako lijepo, iskreno, svaki političar bi se pored vas mogao posramiti. Iz povijesti bismo mogli puno naučiti o angažmanu šire zajednice, koji sada, u problemima poput vašeg, izostaje. Ustrajte, radite vrlo korisnu stvar!, hrabrila je članove klubova Nadia Mauro Škopac, ravnateljica gradskog Crvenog križa.

Terapeutski sastanci svakog utorka Labinski klub liječenih alkoholičara broji 22 aktivna člana, od kojih njih 12 polazi grupne terapeutske sastanke jednom tjedno u prostorima Centra za socijalnu skrb, gdje je i sjedište udruge. Sastanci pod vodstvom terapeutkinje Sanje Franković Batelić održavaju se utorkom od 18 do 19 sati. Za terapeuta se trenutno osposobljava i Josip Zahtila, predsjednik kluba Centar. Udruga je, prema izvještaju Ivke Đerman, zadužene za administrativne poslove, lani po prvi put imala u blagajnu u plusu zahvaljujući donacijama tvrtki TE Plomin i Rockwool. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter