Radiceva na popravnom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manje od mjesec dana proteklo je od asfaltiranja prekopa na Paduljskom putu, no vec jucer su, na istoj dionici na kojoj su djelatnici Herculanee radili na izgradnji fekalnog kolektora za spajanje dvadesetak objekata na sustav odvodnje, pocela nova iskapanja. Razlog tomu su gradani koji su pregovore o prikljucenjima dovršili nedavno, a ne dok je prometnica bila neasfaltirana. Medutim, zbog žalbi okolnih obitelji na dizanje prašine djelatnici Herculanee prekop su pokrili slojem asfalta.

Zašto dolazi do ovakvih situacija, odnosno do stalnog raskopavanja tek dotjeranih cesta, pitali smo glasnogovornicu Herculanee Danijelu Susnich, koja je u dopisu odgovorila da je to, nažalost, uobicajena (negativna) praksa na koju poduzece ne može direktno utjecati.

"Do toga dolazi zato što je financiranje izgradnje kanalizacije u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, dok je financiranje izrade prikljucka u nadležnosti tražitelja prikljucka, odnosno gradana. S obzirom na to da ne postoji zakonska obveza da se tražitelji prikljucka prikljucuju kod same izgradnje kanalizacije, vec to oni na temelju zakona moraju uciniti u roku od šest mjeseci od kad su im osigurani uvjeti, naknadno raskopavanje je nužna posljedica. U praksi, do prikljucenja prode cak i više vremena od predvidenog, pa smo ovo nelogicno stanje pokušali riješiti tako da jedinica lokalne samouprave snosi troškove prikljucaka. Pokušaji su rezultirali time da su se pojedini vlasnici objekata ilegalno prikljucivali na kanalizaciju bez placanja zakonom utvrdene naknade za prikljucenje iz koje se financira izgradnja kanalizacije i bez placanja usluge odvodnje i procišcavanja", piše Susnich.

Grad ce uskoro asfaltirati i ulice Bože Gumbca i Kaštanjer, najavila je Susnich, a da ulice više ne bi bile raskopane, trebalo bi izvesti 15 prikljucaka približne vrijednosti 92 tisuce kuna. No, Herculanea ni u ovom slucaju ne može izraditi prikljucke jer vlasnici objekata koji se mogu spojiti nisu podnijeli zahtjev za prikljucenje na kanalizaciju.

Olakšanje koje je gradanima donijelo nedavno otvaranje za promet vrha Radiceve ulice kratko je trajalo, jer od asfaltiranja ceste nakon plinofikacije prošlo je svega dva tjedna. Zbog cega je ulica zatvorena i do kada ce biti, pokušali smo doznati od pomocnika gradskog procelnika za komunalni sustav i imovinu Davora Ravnica, medutim do njega nismo uspjeli doci.

Osim Rizzijeve, radovi su i u Gundulicevoj ulici. Prije desetak dana, požalili su se okolni stanari, raskopani dio na cesti prekriven je metalnom plocom i otad oka ne mogu sklopiti.


Podijeli: Facebook Twiter