Radi svećenika bili dobri i nakon prekida

Zija Murati s odvjetnikom (Manuel ANGELINI)
Zija Murati s odvjetnikom (Manuel ANGELINI)

Ugostitelj iz Rovinja Zija Murati, oštećenik u sudskom postupku protiv Sandre i Marije Jokić (28) iz Poreča ponovno je svjedočio pred pulskim Županijskim sudom pred vijećem suca Zdravka Garića.

Županijsko državno odvjetništvo tereti sestre Jokić da su u listopadu prošle godine u Poreču i Rovinju poticale Aleksandra Vavideca iz Poreča na teško ubojstvo Zija Muratija za iznos od nekoliko stotina tisuća kuna, a kada to nije učinio, prijetile su smrću Vavidecu, njegovoj supruzi Martini te samom Muratiju. Sestre Jokić su jučer na suđenje dovedene u lisicama iz pulskog pritvora, a i ovo je ročište pratila njihova majka Natalja Vrabec, koja je gotovo četiri sata u lijevoj ruci stiskala drveni križ.

Prekinuli, ali se i dalje viđali

Jučer je sudac Garić pregledao prijenosno računalo Sandre Jokić provjeravajući sadrži li fotografije koje bi dokazale da su Sandra i Murati bili u vezi do rujna prošle godine, a na nekima je bila i njihova majka Natalja Vrabec. Na nekim fotografijama se nalazio i svećenik sa suprugom i dvoje djece, a Sandra je time ukazivala da je svećenika upoznala sa budućim suprugom, a ne nekim prijateljem. Sud je utvrdio da su fotografije u računalu snimljene između rujna 2007. i kraja kolovoza 2013. godine. Na upite suca Garića zašto se i dalje viđao sa Sandrom ako su prekinuli tijekom srpnja ili kolovoza, Murati je odgovorio da je to zato jer je htio postepeno prekinuti vezu.

Ispričao je i zašto je susret njih dvoje sa svećenikom bio idiličan.

- Viđali smo se i nakon prekida veze, ali više nismo bili intimni. Dolazio sam u stan u Poreč, a otputovali smo i u Italiju. Htio sam postepeno prekinuti vezu da ne postanemo neprijatelji, upravo zato jer smo bili u dugoj vezi.

Sramio se incidenta u kafiću

Doživio sam neugodan incident u srpnju u Rovinju kada je Sandra došla i napravila eksces pred mojim prijateljima. Nakon nekoliko dana sam joj ukazao da se to ne radi, a pomirili smo se samo radi svećenika koji je nedugo zatim došao, da ne primijeti da nešto među nama ne valja. Sandri je to bilo jako važno. Ona mi je prijetila smrću prije i poslije incidenta u Rovinju, a zadnji puta u rujnu. Još nisam siguran zašto mi je prijetila, ali vjerujem da je smatrala da je od mene, u financijskom smislu, trebala dobiti više, izjavio je Murati.

Murati je detaljno opisao noć 27. listopada prošle godine kada je Sandra zvala policiju i kada je i on pozvan na razgovor u prostorije porečke policije. Naime, Murati je došao popiti piće u jedan porečki kafić kojemu i tamo je primijetio Sandru, Mariju i neke dečke. Kada je popio svoje piće, krenuo je prema izlazu i kod stepenica ga je Sandra susrela i kazala mu da će zvati policiju. Sudu je kazao da odbija mogućnost da je Sandru u kafiću vrijeđao već da je mirno pokušao otići.

Slao dobronamjerne poruke

Rekao je da nije čekao dolazak policije jer je mislio da ju Sandra neće zvati, a i zato jer ga je bilo sramota. Iz kafića je otišao u Rovinj i nazvao Sandru koja se nalazila u porečkoj postaji, a kazala mu je da bi i on trebao doći dati izjavu. Tada se iz Rovinja vratio u Poreč, ali ne u policiju, već je prvo otišao do stana gdje je naknadno došla i policija koja ga je pozvala na razgovor. Obrana je od Muratija pokušala doznati koji je bio sadržaj većeg broja sms poruka koje je poslao na mobitele Sandre i Marije od napuštanja kafića do povratka u Poreč. Murati se pak nije sjećao sadržaja, ali je naglasio da su poruke bile dobronamjerne, a da nekim slučajem to nisu bile, već bi ih Sandra bila pokazala policiji.

Kada je došlo do rastave Murati joj je u više navrata isplatio dogovorene zlatnike. Suđenje se nastavlja početkom studenoga.

Trinaest zlatnika za rastavu "duhovnog" braka

Murati je kao oštećenik već bio svjedočio u postupku protiv bivše djevojke Sandre Jokić i njezine sestre Marije. Tada je izjavio da se u ožujku 2012. godine, iako je već bio u braku, vjenčao sa Sandrom po islamskom običaju. No, obrana je tvrdila da hodža koji ih je vjenčao nije imao takve ovlasti od Mešihata islamske zajednice i da je cijelo vjenčanje bilo lažno. Tvrdio je da je također bilo dogovoreno da u slučaju rastave njihovog, kako je kazao "duhovnog braka" Murati mora Sandri isplatiti 13 zlatnika vrijednih po 300 eura svaki. Kada je došlo do rastave Murati je, tvrdi, Sandri u više navrata isplatio dogovorene zlatnike. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter