Rade Šerbedžija: Kriza nije uzrok mrtvila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva klasa riječkog sveučilišnog poslijediplomskog studija Glume, medija i kulture ovih je dana položila svoj završni ispit, što je povod za razgovor s osnivačem studija i vodećim profesorom Radom Šerbedžijom.

- Dvije godine radili ste sa ženskom klasom. Je li to sa stanovišta glumačkog rada bilo na neki način problematično?

- Raditi s osam djevojaka činilo se u početku teško, ali sam na neki način i uživao u toj činjenici - bio je to moj prilog ravnopravnosti u svijetu! Odnosu muške i ženske energije. Ukratko - one su na sceni preuzele i muške i ženske uloge, što je zanimljivo u teatru, također.

Moja je ideja i želja surađivati s kreativnim ljudima koji su u naponu svoje kreativnosti - to je po mom poimanju nastave jako važno.

- Imate li podršku uprave Sveučilišta ?

Za nekoliko godina mogli bismo imati prostor za pravi studentski teatar, koji bi trebao biti mjesto najjačeg kulturnog života u Rijeci. Mladi filozofi, pisci, režiseri, slikari, glumci (iz teatra i oni izvan njega) - mora doći do interakcije među svima njima, treba osmisliti i ljupke restorane, i klubove koji će dati mjestu smisao i razlog okupljanja, gdje će se događati koncerti od rocka do opere... Treba dovesti i strane studente, i profesionalne umjetnike - to je moja vizija Rijeke i njena sveučilišta.

Duh ne smije spavati!  Samo duh može spasiti ovaj narod. I nije istina da je kriza uzrok mrtvila - najljepše stvari su se događale u Pragu upravo šezdesetih godina, za vrijeme najveće represije. (S. HRIBAR/NL)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU .


Podijeli: Facebook Twiter