Rade: Planiram kliničko-znanstveni centar u Rovinju

Dr. Marinko Rade
Dr. Marinko Rade

Marinko Rade novi je ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" u Rovinju. Na toj je funkciji svega dva mjeseca. U rodni Rovinj - jer je, kaže, samo službeno rođen u ljubljanskoj bolnici - vratio se iz Finske, gdje je gradio znanstvenu karijeru. Klinički je istraživač na Sveučilišnoj bolnici u Kuopiju.

"U Finskoj sam bio pred promaknućem i za koji mjesec imao bih toliko posla da se ne bih vratio sljedećih 15 godina", kaže 32-godišnji znanstvenik. Ispred njegova ravnateljskog ureda nema tajnice: "To je uveo moj prethodnik. Lako ću sam kuhati kavu i pisati dopise. Ako ćemo zapošljavati, potrebniji nam je pravnik, ekonomist ili marketing menadžer".

Prelijep 20-hektarski bolnički kompleks paviljonskog tipa, koji smo naslijedili još iz Austro-Ugarske, vapi za velikim novcem. Od 20-ak objekata okruženih park-šumom, pet-šest ih je funkciji. Poluotok s tri strane okružen morem, priča nam naš domaćin, Austrijanci su izabrali za buduću bolnicu prateći ptice selice: ako one biraju ovo mjesto za odmor, bit će dobro i ljudima.

- U upravnoj zgradi, na katu, sobe su još u dobrom stanju, tu su muški i ženski odjel, ima dosta kreveta koji bi se mogli koristiti. Ali prvo se moramo pozabaviti povećanjem energetske učinkovitosti zgrada. Upravo razgovaram s direktorom gradskog komunalnog servisa o mogućnostima spajanja bolnice na gradski plin.

- Magistar ste znanosti, ortopedske medicine, i bavili ste se istraživanjima. Kako to da ste se odlučili okrenuti menadžerskom poslu i radu s pacijentima? Na natječaju ste izabrani između 11 kandidata koji su svi udovoljavali uvjetima. Spominju se političke veze.

- Moram naglasiti da nisam član nijedne političke stranke i nije istina da me dovela politika. Smatram da sam izabran zbog svojih znanstvenih uspjeha, što svi mogu provjeriti na internetu, sve je dostupno. U Finskoj su mi ponudili mjesto voditelja istraživanja na cijelom odjelu fizikalne i rehabilitacijske medicine na kojem je 140 zaposlenih, više nego u rovinjskoj bolnici. Svoj program sam trebao braniti pred bolničkim odborom, pisao sam kurikulum i prikupljao preporuke, pa kad sam vidio natječaj za rovinjsku bolnicu, imao sam spremne dokumente, preveo ih i prijavio se... Neću se još fokusirati na pacijente, iako sam radio s njima u Finskoj. Sada su mi u prvom planu znanstvena istraživanja i vođenje bolnice. Finska je još uvijek moja znanstvena baza odakle mislim dovoditi eksperte, a tamo ću najviše raditi klinički, nadam se usavršavajući se u neurokirurgiji ili spinalnoj kirurgiji, što su moja uža polja interesa.

- Županija, vlasnik bolnice, namjerava je razvijati u smjeru zdravstvenog turizma. Kako vi vidite budućnost bolnice?

- Projekt priprema Županija, u završnoj su fazi. Moj je ideal da bolnica postane kliničko-znanstveni centar, prepoznat po specijalnosti, u koji će pacijenti rado dolaziti jer znaju da pružamo kvalitetnu zdravstvenu uslugu, a znanstvenici zbog usavršavanja jer znaju da od nas mogu nešto naučiti. To je dugoročni ideal. Kratkoročno, pak, treba ići korak po korak, i to u tri smjera. Prvo, treba poboljšavati infrastrukturu bolnice. S druge strane, trebamo povećati kvalitetu usluge, kroz usavršavanje medicinskog kadra, koji je ovdje jako stručan, ljudi žele raditi ali možda dosad nisu bili u idealnoj situaciji. I treće, u rovinjsku bolnicu želim dovesti svoje kolege iz Finske, prebaciti dio svojih znanstvenih istraživanja, da postanemo prepoznatljivi u svjetskim znanstvenim krugovima. (Duška PALIBRK, snimio N. LAZAREVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter