Rade Bulat: Ne bojim se uhicenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ne bojim se. Hapsili su me i prije rata, pa mogu i sada ako treba, prokomentirao je u nedjelju narodni heroj i nekadašnji nacelnik štaba Druge operativne zone NOV-a Rade Bulat napise prema kojima bi, nakon Josipa Boljkovca, upravo on mogao biti sljedeci koji ce biti uhicen pod sumnjom za ratni zlocin.

Bulat se u nedjelju pojavio u Sošicama, na obilježavanju 69. obljetnice osnutka XIII. proleterske brigade "Rade Koncar", ciji je on bio prvi komandant.

- Teško mi je govoriti danas kako su drugovi ginuli i prolijevali krv za istinu i slobodu. Ne mogu oprostiti nekome da dovodi u pitanje tu žrtvu i NOB, rekao je Bulat kroz suze uz spomen kosturnicu u Sošicama, u kojoj su sahranjeni posmrtni ostatci 380 poginulih boraca žumberackog podrucja.

Na novinarski upit boji li se da ce uskoro biti uhicen, odgovorio je nijecno. - Vlast ima vlast. Ja znadem da sam mnogima nepoželjan i da bi mnogi voljeli da sam mrtav. Nisam bio nikad štreber i nisam htio nikoga slušati, nego sam imao svoju glavu i mislio njom. Uvijek sam to nastojao uskladiti s opcim interesima svoje okoline i naucio da se covjek u životu mora pošteno ponašati. Istina je samo jedna, a ja sam za nju spreman dati i život, odvratio je Bulat.

S nedavno uhicenim Boljkovcem se, kaže, cuo koji dan prije negoli ga je odvela policija. Pricali su, kako je rekao, o uobicajenim temama. Takoder je mišljenja da je sve što se dogada u funkciji skorih parlamentarnih izbora.

- Zašto je Boljkovac uhicen? Ja se isto to pitam. Ovo je u svakom slucaju pokušaj da vlast koja gubi povrati svoju snagu. Vlast svatko voli i u tome se ne biraju sredstva, zakljucio je Bulat i dodao da ne postoje dva morala, vec samo jedan.

Takoder je ispricao kako je proputovao cijeli svijet, od SAD-a do SSSR-a i nigdje nije doživio probleme, osim u vlastitoj "zemlji kojoj je toliko dao".

Bulata, podsjecamo, optužuju da je kao komandant XIII. proleterske brigade bio izravno odgovoran za strijeljanje bez suda preko dvije stotine ratnih zarobljenika, cija su tijela kasnije bacena u jamu Jazovku kod Krašica. (D. KUNDIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter