Radar seli, objekti ostaju vojni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vojni radar na Monte Kopama kraj Banjola ovih se dana demontira i seli na drugu lokaciju izvan Istre, doznajemo iz neslužbenih, ali vrlo pouzdanih izvora u Ministarstvu obrane. Iako se ovaj vojni objekt ne koristi vec nekoliko mjeseci, djelatnici koji su ondje donedavno radili s Monte Kopa su se preselili na Ucku i na Zrakoplovnu bazu Pula.

Radar je na Monte Kope postavljen koncem 1970-ih, a polovicom 1980-ih odraden je prvi remont. Od osamostaljenja Hrvatske tu je baza vojnih službi koje su kontrolirale zracni promet na ovom dijelu Jadrana i kontinenta s radarskim sustavom koji je do danas ostao isti. Buduci da je na Ucki postavljen novi radarski sustav, slican onome na utvrdi Tegethoff na Velom Brijunu, radar na Monte Kopama više nije bio potreban.

Iz istih izvora saznajemo da ce svi objekti, uglavnom zgrade, na Monte Kopama ostati u vojnim rukama dok se ne donese novi petogodišnji strateški plan raspolaganja perspektivnim nekretninama za razvoj Oružanih snaga. Isti izvori nam tvrde da ce u skorom planu MORH-a za razdoblje 2011. - 2016 godine bivša ZMIN-ova baza na Monte Kopama biti proglašena neperspektivnom za razvoj OS-a te ce najvjerojatnije biti predana na upravljanje lokalnoj samoupravi, u ovom slucaju Opcini Medulin.

Dakle, Monte Kope ce doživjeti istu sudbinu kao vecina pulskih vojarni poput onih na Vallelungi, Muzilu, Svetici... Nadajmo se samo da ce biti poštedena devastacije. (C. B. GALIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter