Rad za kompjuterom i alkohol opasni za oci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mutan vid, teškoce pri citanju, teškoce s nošenjem kontaktnih leca, problemi s ocima u klimatiziranim prostorima i prostorima s centralnim grijanjem te cest umor ociju mogu ukazivati na suhocu oka.

Najcešci uzrok suhih ociju je predugo zurenje u kompjuterski ekran, pretjerivanje s alkoholnim napicima, starenje (posebno kod žena u menopauzi), hladnoca ili jaki vjetar jer oni mogu potaknuti nestanak suza u ocima.

Antidepresivi, antihistaminici te lijekovi za prehladu takoder mogu osušiti oci jer utjecu na smanjeno izlucivanje suza. Manje vjerojatni ali moguci uzroci mogu biti pretjerani rad štitnjace ili neka autoimuna bolest poput lupusa.

Što uciniti?

U slucaju da je pojava suhoce oka umjerena, u ljekarni kupite umjetne suze (bez konzervansa jer su ljudi sa suhim ocima obicno osjetljivi na moguce nuspojave) koje ce podmazati i zaštiti oci.

Ako je vani hladno ili vjetrovito nosite suncane naocale s UV zaštitom i širokim staklima koja štite vecu površinu.

Po noci koristite neku mast za oci koju cete nanijeti unutar donjeg kapka. posavjetujete se o tome s lijecnikom.

Za one koje muci ozbiljna suhoca oka ili kronicni problem sa suhocom vrijeme je za posjet lijecniku. Lijecnik ce može provesti testove koji mjere stvaranje suza i propisati kapi za oci tj. umjetne suze u obliku kapi za oko.

Umjetne suze slicnog su sastava kao i naše suze, podmazuju oko i održavaju vlažnost. Mogu se koristiti koliko god je potrebno.

Lijecnik može propisati i invazivnije metode primjerice onu koja ukljucuje zatvaranje izvodnog kanalica kojim se suze izlucuju u nosnu šupljinu. Na taj nacin dolazi do dužeg ocuvanja i vlastitih i umjetnih suza.

Uz to se preporucuje izbjegavanje prostorija sa suhim zrakom, izlaganje vjetru, suncevom zracenju te pušenje.


Podijeli: Facebook Twiter