Rad u Italiji: Umirovljenica dobila bitku s HZMO-om

Mnogo je žena koje rade u Italiji, a mjesečno otplaćuju dug državi jer nisu zamrznule mirovinu(Arhiva NL)
Mnogo je žena koje rade u Italiji, a mjesečno otplaćuju dug državi jer nisu zamrznule mirovinu(Arhiva NL)

Slučaj umirovljenice Franice Srhoj Kumlanc, koju je tužio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje jer nije zamrznula mirovinu dok je istovremeno radila u Italiji, odnedavno je na pulskom Županijskom sudu. Na prvostupanjskom je sudu donesena nepravomoćna presuda kojom je osporen dio ukupnog duga te da Srhoj Kumlanc umjesto 85 tisuća kuna, HZMO-u mora vratiti nešto malo manje od 58 tisuća kuna. Za razliku do tog iznosa sud je naime utvrdio da je u zastari, stoga umirovljenica neće morati platiti taj iznos.

Međutim, ostao je iznos od 58 tisuća kuna koji će sada pokušati osporiti na drugostupanjskom sudu, a ako treba, ići će do Europskog suda za ljudska prava.

Sve nam je ispričao Jani Kumlanc, Franičin sin, koji veli da neće odustati jer zna da su u pravu te da će, siguran je, osporiti barem polovicu navedenog duga.

- Iako su svi tvrdili da nećemo uspjeti, mi smo to učinili i nećemo stati na tome. Štoviše, mislim da imamo jako dobre argumente da osporimo cijeli iznos, rekao nam je Jani te je dodao da je jako razočaran u profesionalnost pulskog Općinskog suda, posebno u sutkinju koja je vodila predmet, a koja je, prema njegovim riječima, već na prvom ročištu rekla da je "ovdje sve jasno".

- To je u krajnje ruku nepošteno, veli Kumlanc te dodaje da je sutkinja na koncu ipak morala presuditi po zakonu i samo zbog toga je osporen dio duga. Na Županijskom sudu, veli, čeka ih teška borba, no pokušat će pozvati ljude iz talijanskog mirovinskog sustava koji svake godine dolaze i usklađuju našu praksu s europskom.

- Pitat ću ih da mi objasne na koji su način dosad rješavali ove granične slučajeve poput majčinog jer radi se o tome da ona nije dobivala plaću, već naknadu, pojasnio nam je Jani, ogorčen jer se strogoća trenira na malim ljudima, dok oni koji su pokrali cijelu Hrvatsku slobodno šeću.

Pojasnio nam je i to da će pokušati osporiti cijeli slučaj tako što će se pozvati na potpisane akte između Hrvatske i Italije još 2003. godine o međusobnoj suradnji ta dva osiguranja, a zapravo je to moguće tek sada, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

- Tužbu smo podnijeli i prvo ročište će najvjerojatnije biti u listopadu, rekao nam je sin umirovljenice koja je zbog cijelog slučaja morala prestati raditi. Sada živi od dvije tisuće kuna mirovine, a prema prijedlogu HZMO-a, koji je podnesen prije tužbe, do svoje 80. godine im je trebala plaćati tisuću kuna za poravnanje duga. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter