Rad Studija Dota odabran za važnu obljetnicu

Kreativni tim: Anselmo Tumpić, Tina Erman i Davorka Tumpić
Kreativni tim: Anselmo Tumpić, Tina Erman i Davorka Tumpić

Prijedlog Studija Dota iz Žminja odabran je, među četiri rada, na natječaju za vizualni identitet obljetnice - 950 godina od prvog spomena grada Šibenika, koja će se tijekom sljedeće godine slaviti u gradu Šibeniku.

Rad je estetski čitak i zanimljiv

- Rad je estetski interesantan i čitak, a korišten je i izvorni natpis o spomenu Šibenika iz darovnice Petra Krešimira IV. Pogodan je za korištenje na dokumentima, na plakatima, u programima, brošurama, na suvenirima te u digitalnim medijima i nadam se da će uspješno zaživjeti i ispuniti svrhu, rekla je prilikom predstavljanja Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, dok je o izboru detalja vizuala govorila Tina Erman.

Logotip jasno naglašava brojku obljetnice, 950 kao najvažniju okosnicu proslave. U znak je integriran crveni kvadrat kako bi se naglasilo povijesno porijeklo grada Šibenika, koji su, za razliku od drugih gradova na jadranskoj obali koje naseljavaju Hrvati, izvorno podigli Hrvati. Ujedno crveni kvadrat nedvosmisleno predstavlja i prepoznatljiv identitet moderne Hrvatske i kao takav nezaobilazan je i jasan element u označavanju pripadnosti. U element crvenog kvadrata uz "Šibenik" integriran je i natpis "Sibiniquo" kao prvi spomen drevnoga hrvatskoga grada Šibenika.

"In Sibiniquo" stajalo je 1066. godine na darovnici hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV. i to je prvi spomen imena grada Šibenika. Aplikacija obaju naziva u znaku slikovito simbolizira bogato povijesno nasljeđe. Umetanje prvog spomena Šibenika u oblikovanje vizualnog identiteta ove važne obljetnice, nameće se kao logičan pristup u promišljanju o Šibeniku i proslavi 950 godina od prvog spomena njegovog imena. Boje identiteta (crvena, bijela, plava) korištene su s namjerom kako bi se dodatno naglasila neodvojivost identiteta Šibenika i Hrvatske.

Godine iskustva u kreativnoj industriji

Logotip koji će tijekom naredne godine koristiti kulturne ustanove i tvrtke Grada Šibenika izabralo je povjerenstvo Grada Šibenika u sastavu: Madlena Roša Dulibić (predsjednica povjerenstva) te članovi Zdenka Bilušić, Ana Gojanović-Rakić, Antonia Modrušan i Dino Karađole.

Studio Dota osnovan je u ožujku ove godine od strane triju kreativaca: Davorke Tumpić, Tine Erman i Anselma Tumpića. Iako okupljeni u ovom sastavu traju tek pola godine, ukupno imaju više od petnaest godina iskustva u kreativnoj industriji. Studio ima sjedište u Žminju, a specijaliziran je za izradu sredstava vizualne komunikacije, izradu vizualnih identiteta i oglašivačkih kampanja. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter