Rad na plus 40 po zakonu iz 1984.

Treba izdržati rad na paklenim vrućinama (arhiva/S. R.)
Treba izdržati rad na paklenim vrućinama (arhiva/S. R.)

Zbog toplotnog vala koji ne jenjava, liječnici stalno upozoravaju građane da ne izlaze na sunce te da borave u zamračenim i hladnim prostorijama. No što ako radnik zbog posla mora obući debelo zaštitno odijelo, uzeti uređaj za zavarivanje i uvući se u utrobu broda ili se pak u zvizdan mora popeti visoko na skele?

Građevinarima na vrućem asfaltu ili na krovovima zgrada, radnicima u brodogradilištu ili tvornicama, ratarima u polju, ali isto tako i kuharima, ovih dana zasigurno nije lako raditi. Dok temperature u hladu dostižu 38 stupnjeva, na njihovim radnim mjestima pod suncem ili uz vruće peći i uređaje živa u termometru raste do neizdrživih razina.

- Kad je na zraku 40 stupnjeva, možete samo zamisliti kolike su paklene temperature u utrobi broda, u prostoru okruženom limom. Služba zaštite na radu trebala bi mjeriti temperaturu u tim prostorima, reagirati i zaustaviti rad kad se pokaže opasnim za zdravlje, ali to se u praksi ne događa, kazao je Rajko Kutlača, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku.

- Trebaju nam propisi koji obavezuju i koji sankcioniraju one koji ih se ne pridržavaju, sve ostalo je nedovoljno, napominje Kutlača.

Temperature na radnim mjestima kojih bi se poslodavci trebali držati definirane su u Pravilniku o zaštiti na radu koji datira još iz 1984. godine, a koji određuje da bi radnici trebali raditi na temperaturi koja se kreće od 20 do 24 stupnja, normalno, radi se o unutarnjim prostorima.

- Prilikom organizacije posla na otvorenom u ovim uvjetima poslodavci trebaju, kao prvo, izbjegavati rad u najtoplijem dijelu dana od 11 do 15, a ako to nije moguće, osigurati dovoljan broj radnika kako bi mogli raditi češće pauze. Trebaju također osigurati zasjenjen i, ako je moguće, hlađen prostor u kojem se radnici za vrijeme tih pauza mogu skloniti i dovoljno napitaka za nadoknadu izgubljene tekućine, kazala je zamjenica ravnateljice HZZZSR-a Ljiljana Ivić. (Piše Maša JERIN)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter