Rad na plus 30: Svaku lipu zarade u teškom znoju


- Toliko je vruće da je neizdrživo! Nemamo ni malo hlada, ne možemo se ni u kontejner skloniti jer je pun opreme, ali ionako je i tamo prevruće. Da bismo pobjegli od sunca, uvučemo se u ove cijevi i tu malo odmorimo. Poslodavac nam nije osigurao ni jedan obrok, a što je najgore nemamo ni vodu na gradilištu, pa moramo sami odlaziti u obližnje trgovačke centre da se osvježimo.

Imamo pauzu sat vremena i to je sve. Negdje su uvjeti još i gori, znamo da su kolege u Rijeci padali u nesvijest zbog vrućine!, riječi su kojima su nas dočekali radnici iz tvrtke Vijadukt koji upravo grade veliki rotor na ulazu u Pulu.

Kažu da su donedavno radili 12 sati, od 7 do 19, a sada im je mrvicu lakše jer su na gradilištu do 17 sati.

- Uvjeti rada su jako teški, a i nakon posla nije lako. Svi smo mi daleko od obitelji. Smjestili su nas u Baderni pa se sat vremena vozimo do posla i nazad. Nisu ovdje u Puli jer tako je jeftinije firmi, spavamo u nekim starim barakama gdje je toliko vruće da i noću jedva izdržimo. Jedino je dobro to što je plaća redovna, ali iznosi svega oko 5.000 kuna, a svaku lipu smo, vjerujte nam, zaradili u teškom znoju!, dodaju radnici koji su željeli ostati anonimni jer strahuju od moguće reakcije poslodavca.

Koliko im je teško raditi, i to vrlo naporne fizičke poslove dok je temperatura zraka kao ovih dana 33 stupnja, a na asfaltu prelazi 40, možemo samo zamisliti. Nama je i sam razgovor bio naporan dok nas je sunce pržilo jučer oko podneva kada smo obilazili pulske ulice da bismo vidjeli vode li poslodavci računa o dobrobiti radnika koji moraju raditi na iznimno visokim temperaturama.

- Bifei su sada otvoreni samo za vrijeme marende te prije i poslije radnog vremena. Uprava je postavila nekoliko uređaja koji hlade vodu, ali nismo zadovoljni količinom ni razmještajem aparata. Radna disciplina je takva da se radnici ne mogu za vrijeme posla šetati do njih. Mi razumijemo potrebu iskoristivosti radnog vremena, ali bi Uprava trebala shvatiti težinu rada u ovakvim uvjetima.

Činjenica je da se omogućuju kraće stanke, ali opet i to ovisi o dobroj volji rukovoditelja gdje neki odmaraju više radnike, a drugi ne vode toliko računa o njihovoj iscrpljenosti, posebice kada ih pritišću rokovi. Uprava ne ispunjava zakonsku obavezu dostupnosti prostorija gdje bi se ljudi mogli osvježiti, ali bi barem trebali vodu približiti radnicima, kaže Rajko Kutlača, glavni povjerenik SIK-a u Uljaniku gdje nisu zadovoljni zaštitom koja se pruža radnicima za vrijeme visokih temperatura.

Da bi donekle olakšali uvjete rada za uljanikovce, ovaj je sindikat za njih nabavio vitaminske napitke. (M. JERIN, snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter