Rad koji se nece moci naplatiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska bolnica u prošloj je godini prešla limit za 43 milijuna kuna, receno je na sjednici Upravnog vijeca. Kako doznajemo od predsjednika vijeca Valerija Drandica, tolika je vrijednost zdravstvenih usluga koje bolnica ne može naplatiti od HZZO-a, jer su lijecnici i sestre radili više od opsega posla koji im je normirao Fond.

Godišnji limit koji pulska bolnica, kao jedna od najvecih opcih bolnica u Hrvatskoj, smije dostici, prema HZZO-u, iznosi 206 milijuna kuna, a ona ga je debelo premašila. Na racun više odradenih usluga i kupljenih lijekova iduce ce godine dobiti tek jedan posto povecanja limita.

Samo za lijekove za onkološke bolesnike lani je utrošeno devet milijuna kuna. Na pretragama za koje su bile duge liste cekanja, kao što su color doppler, UZV srca i kolonoskopija, radilo se prekovremeno.

Još se ne zna kako ce bolnica premostiti nastalu financijsku neravnotežu, veli Drandic. Morat ce se ili pricekati s placanjima dobavljacima ili ici nauštrb investicijskog održavanja ustanove. Prema ostalim financijskim pokazateljima, lanjsko poslovanje bolnice bilo je uravnoteženo, a  završni racun koji se upravo dovršava pokazat ce precizno stanje.

Na Upravnom vijecu bilo je rijeci i o uredbi ministra zdravstva prema kojoj ravnatelj bolnice mora povuci dozvole za 20 bolnickih lijecnika za privatnu praksu. Dozvole ce moci izdati iznova nakon što Ministarstvo utvrdi nove kriterije. U meduvremenu vrijedi prijelazni rok od tri mjeseca, koji bi mogao trajati do uvodenja novih kriterija.


Podijeli: Facebook Twiter