Rad kod kuće: Mali prostor za veliki posao

Dovoljan je jedan stol, stolica, par polica i jedan veseli zid
Dovoljan je jedan stol, stolica, par polica i jedan veseli zid

Rad od kuće ili bolje reći rad kod kuće sve je češći, što iz praktičnosti, što iz nužde. Jedni su prisiljeni raditi kod kuće jer se u današnje vrijeme sve češće događa da "posao nosimo kući" ili smo pak zbog gubitka istog primorani osmisliti ili pronaći neki posao u kojem će nam vlastiti dom ujedno biti i ured.

No, kako sada spojiti ugodno s korisnim, odnosno udoban kutak u domu s funkcionalnim namještajem za obavljanje poslova?

Kako bi takav prostor bio funkcionalno osmišljen, najpoželjnije bi bilo formirati posebnu tzv. radnu sobu u koju bi smjestili sve ono što nam je, prilikom obavljanja takvog posla potrebno. Na taj način omogućavamo potrebnu izolaciju od svakodnevnih, obiteljskih događanja u ostalim prostorima. No, kako se u domovima često borimo s nedostatkom prostora ako nemamo ured, osnovni komad namještaja svakako je uredski stol.

Ukoliko nismo u mogućnosti formirati zasebnu, tzv. radnu sobu, radni kutak može se formirati i u sklopu dnevnog boravka ili spavaće sobe, pa čak i kuhinje, a ponekad i stara špajza ispod stepenica može postati zanimljiv ured.

Prilikom uređivanja takvog prostora, treba voditi računa o adekvatnoj poziciji gdje ćemo ga smjestiti. Radni stol može biti i obični stol iz blagovaonice ili veliki jastuk koji će vam služiti kao podloga za pisanje, ali zbog veće udobnosti, praktičnije je nabaviti zaseban radni stol.

Čak i zgodno ofarbana daska u kutu zida sa lijepim ukrasima i nekoliko polica može stvoriti šarmantni radni prostor. Ponekad možete udubinu u zidu odvojiti zavjesom ili roletama koje će služiti kao lagana pomična vratašca. Pa i otvorena biblioteka može biti atraktivan paravan, a time postižemo da se taj prostor i vizualno odvoji od ostalog prostora.

Nabavite osnovnu tehnološku opremu, ali pritom ne pretjerujte s tehnologijom, a namještaj prilagodite kućnoj atmosferi, ipak je to vaš dom, a ne pravi poslovni ured. Odaberite namještaj prilagođen kućnom okruženju i adekvatan vašem stilskom ukusu. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter