Rad jednog života Antonia Palina

Radovi Antonia Palina (Neven LAZAREVIĆ)
Radovi Antonia Palina (Neven LAZAREVIĆ)

U povodu Dana grada Vodnjana u galeriji El Magazein otvorena je retrospektivna izložba "Rad jednog života/Il lavoro di una vita" Antonia Palina.

Autor je bio samouki slikar, član grupe likovnih umjetnika Uljanika, gdje je bio zaposlen, a izlagao je i u Parizu. Preminuo je prije nekoliko mjeseci.

Na ovoj izložbi, kako je rekao vlasnik galerije Germano Fioranti, autor se predstavio s 25 ulja dimenzija 40x60 centimetara.

- Antonio Palin je dijelom kubist, prikazuje lijepa ženska tijela, uvijek su tu prisutni ljudi, motivi čovjeka, ima tu i istarskih pejzaža, podmorja, gdje se vide morsko dno i morski motivi. U njegovim je radovima vidljiv lijep i živahan kolorit, mnogi misle da su radovi kreirani akrilom. Opus ovoga autora broji do stotinjak slika, mnoge je poklanjao rodbini, primjerice prilikom vjenčanja. U budućnosti, kada budemo imali sredstva, pripremamo i monografiju Antonia Palina, rekao je Fioranti.

Autor je po struci bio elektromehaničar, bio je i mornar na Galebu, dosta je putovao, a umjetnost je bila njegova velika strast.

Na otvorenju izložbe nastupila je devetogodišnja pijanistica Giulia Timea Fioranti, polaznica glazbenih tečaja pri Centru za klasičnu glazbu "Luigi Dallapiccola". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter