Rad duži od 48 sati odbija 18 posto pulskih liječnika

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

U Općoj bolnici u Puli još jučer smo imali planirani organizirani rad za rujan sukladno želji zaposlenika u svim djelatnostima, znači ispoštovane su njihove želje, ovisno o tome pristaju li ili ne raditi duže od 48 sati tjedno.

Rad u djelatnostima organiziran je kroz redovan rad i dežurstva, s tim da su dežurstva reorganizirana tako što je povećan ukupan broj dežurstava kroz mjesec dana za one djelatnike čiji imamo pristanak, kaže sanacijska upraviteljica pulske bolnice dr. sc. Irena Hrstić na pitanje kako se sindikalne akcije zbog neuspjelog kolektivnog pregovaranja s Ministarstvom zdravlja odražavaju na rad pulske bolnice.

Prema njezinim riječima, u Ravnateljstvo kontinuirano pristižu nove suglasnosti kojima liječnici poništavaju svoje ranije izdate opozive za rad duži od 48 sati tjedno. Tako je jučer u opozivu bilo 18,4 posto liječnika pulske bolnice, i to najviše na kirurgiji, 33,3 posto, potom na internoj 29 posto, pedijatriji 23 posto te ginekologiji 21,4 posto.

Te podatke jučer nismo uspjeli provjeriti u istarskoj podružnici Hrvatskog liječničkog sindikata, jer je predsjednik Izvršnog odbora podružnice dr. Edoardo Giudici bio na putu. Krajem srpnja rekao je da je povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad potpisalo između 46 i 48 posto istarskih liječnika koji su imali dežurstva.

Prema priopćenju iz Ministarstva zdravlja, gdje prate i analiziraju stanje u svim bolnicama kojima je država osnivač ili su u procesu sanacije, u ponedjeljak je 27 posto od ukupnog broja liječnika povuklo suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno.

Najveći udio povučenih suglasnosti je u devet bolnica u Slavoniji i iznosi 44 posto. Slijede Dalmacija s 36 posto (5 bolnica), Istra i Primorje s 20 posto (3 bolnice) te Zagreb, sjeverna i središnja Hrvatska s 19 posto (17 bolnica). Ni jedan liječnik nije povukao suglasnost u Klinici za ortopediju u Lovranu, Kliničkoj psihijatrijskoj bolnici u Vrapču, županijskim bolnicama u Varaždinu, Novoj Gradiški i Kninu te specijalnim bolnicama u Varaždinskim Toplicama i Novom Marofu. (Duška PALIBRK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter