Računi za vodu putem servisa ePošta

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Istarski vodovod u suradnji s Hrvatskom poštom uveo je mogućnost dostave računa za isporučene vodne usluge u elektroničkom obliku putem servisa ePošta. Cilj je omogućiti potrošačima primanje računa bez upotrebe papira, na brz, efikasan i siguran način. Da bi se koristio servis ePošta potrebno je otvoriti eBox, a njega mogu koristiti domaće, ali i strane fizičke osobe s prebivalištem u zemlji ili inozemstvu. Elektronički poštanski sandučić omogućava primanje i slanje pisama, poruka i dokumenata u elektroničkom obliku te plaćanje računa kreditnim i debitnim karticama svih banaka.

- Odabrali smo ePoštu kao servis stoga što se iz tog "sandučića" kad potrošač dobije račun može direktno platiti i to za naknadu od dvije kune. Ukoliko bi plaćao na šalteru FINA-e zasad to još uvijek može učiniti bez naknade, jer smo tako ugovorili. Putem servisa ePošta potrošač može dobiti račun u elektroničkom obliku i direktno ga platiti, što bi posebno trebalo biti zanimljivo strancima, kaže rukovoditeljica financijsko računovodstvenog odjela Hilda Sirotić Labinjan.

Servis ePošta radi desetak dana i dosad se prijavilo stotinjak potrošača, a upita je puno više. U Istarskom vodovodu očekuju da će biti interesa za ovu uslugu te da će kroz neko vrijeme potrošači prepoznati prednost ovakvog načina dobivanja računa i plaćanja usluge.

- Za Istarski vodovod izdavanje računa bez upotrebe papira znači smanjivanje troškova, ali i uspostavljanje kvalitetnijeg odnosa s potrošačima, posebice s vikendašima koji će na ovaj način dobivati račune redovito svaki mjesec, odnosno svaka dva mjeseca ili šest mjeseci, ovisno o potrošnji, bez da moraju dolaziti na lokaciju gdje imaju potrošno mjesto, kaže direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić. Istarska vodoopskrbna firma sa sjedištem u Buzetu koja djeluje na području 28 gradova i općina te dijelu Općine Pićan, ukupno ima oko 55.000 potrošača koji su fizičke osobe, no s obzirom da se neki računi za manje potrošnje do 15 kubika šalju dvomjesečno, a neki dvaput na godinu, mjesečno izdaje oko 40.000 računa.

Kada se jednom otvori, eBox služi kao mjesto gdje se mogu dobivati i drugi računi, primjerice i za ostale komunalne usluge. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter