Racuni za struju i plin veci za bar 100 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stižu topliji dani, kada ce potrošnja energenta biti manja, ali od poskupljenja struje i plina se ne može pobjeci, pa ce pravi udarac na džep gradani osjetiti s prvim valovima hladnoce i racunima u koje ce uci i trošak za grijanje.

- Ovo nam je došlo k'o grom iz vedra neba, nismo uopce znali da se poskupljenje sprema, rekao nam je u petak ujutro Dean Kocijancic, direktor pulske Plinare.

Iako se slaže da je plin trebao poskupjeti iskazao je ogorcenost što od 2003. godine do danas sva poskupljenja nisu imala veze s distributerima te dodao da sav prihod od povecanje ide Ini.

- Uvijek se dizala nabavna cijena plina, do poskupljenja ni ovog puta ne dolazi zbog distributivnih marži pa ispada da mi distributeri samo prikupljamo zaradu za nekog drugog. Takvo je stanje jedva održivo i distributeri su vec na koljenima, tvrdi Kocijancic.

Na upit koliko prosjecno istarsko kucanstvo, koje se grije i kuha na plin, zimi troši i koliko ce im se povecati mjesecni racun, odgovorio je da su racuni i potrošnja veoma raznoliki, ali da prosjecno kucanstvo zimi potroši oko 200 kubika plina te da su do sada za to placali oko 650 kuna. Sada ce im racun za istu potrošnju biti 143 kune veci. S druge strane, prosjecna troclana obitelj koja kuha na prirodni plin te ima plinski bojler mjesecno potroši izmedu 150 i 170 kuna više. Njima bi racun dakle bio veci u razmjerima hrvatskog prosjeka, odnosno oko 35 kuna.

Prosjecni racuni cetveroclane obitelji za struju u Istri iznose 400-500 kuna. Njima bi, po novim racunicama, mjesecni troškovi bili viši za barem sto kuna. Ukoliko se obitelj grije na struju, racuni se zimi penju i do tisucu kuna, ovisno o vrsti trošila.

- Teško je izracunati prosjecnu potrošnju po kucanstvu jer kada se zbroji ukupna potrošnja i podijeli s brojem potrošaca, odnosno sa 130 tisuca brojila, dolazimo do prosjeka koji odstupa od onoga koliko ljudi doista placaju. Neki, osim kucanstva, primaju racune za garaže, za apartmane, neki imaju više brojila tako da im mjesecni racuni ispadaju puno veci. Ipak, prosjecno domacinstvo koje se ne grije na struju osjetit ce ovo povecanje za oko 70 kuna mjesecno, rekao je Maurizio Biasiol, rukovoditelj Službe za opskrbu Elektroistre.  S obzirom na to da velik broj potrošaca realno placa mjesecno od 400 do 500 kuna, povecanje ce iznositi i više od sto kuna.

Dodaje da sva kucanstva koja obracun dobivaju u lipnju nece dobiti nove uplatnice. Svi ostali koji obracune dobivaju kasnije dobit ce zamjenske akontacije.

- Oni kojima bi promjena na akontaciji bila manja od deset kuna, a to su racuni za vikendice, garaže i tamo gdje je potrošnja mala, nece dobiti nove uplatnice, dok ce svima ostalima akontacije biti formirane, tiskane i poslane sredinom svibnja, istaknuo je Biasiol. (Borka PETROVIC)

Dostava ocitanja

S obzirom na to da ce HEP primjenjivati nove cijene od 1. svibnja, obavještavaju potrošace da ocitaju potrošnju i dostave stanje brojila putem besplatnog telefona za kupce 0800/0555, besplatnog potrošackog telefona Elektroistre 0800/300 411 ili na brojeve telefona nadležnih pogona (Pula 527-798 i 527-724, Rovinj 845-212 i 845-213, Porec 451-833, Buzet 695-010, Pazin 619-228, Labin 378-410 i Buje 772-420), putem internetske stranice www.hep.hr/Dostava ocitanja/ ili osobno tijekom radnog vremena na šalterima. Ocitanja se mogu dostavljati od 2. svibnja do zakljucno 10. svibnja.


Podijeli: Facebook Twiter