Racuni za plin do 30 posto manji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protekli dani, koje je obilježila ekstremna zima za ovo podneblje, uvjetovali su povecanu potrošnju raznih energenata kojima su se domacinstva pokušala ugrijati. No, za više od trecine domacinstava Pule "nije bilo zime", ekstremne prilike oni nece osjetiti na svom novcaniku. Naime, od ukupno 11 tisuca potrošaca plina, u Puli je preko cetiri tisuce onih koji su prespojeni na prirodni plin, a prema vecini njihovih iskaza, rijec je o puno jeftinijem energentu, što je u današnje vrijeme recesije itekako važna stavka.

Za sada se još uvijek ne znaju ukupne uštede potrošaca koji su prešli na prirodni energent, no pojedinacni pokazatelji vec sada, kao i u prijašnjim navratima, pokazuju da su racuni niži nego ranijih godina kada se trošio gradski plin.

- Nismo vodili detaljnu statistiku jesu li i kolike uštede potrošaca koji su prešli na prirodni plin. No, što se tice placanja i uplatnica za racune, nema nikakve promjene za one koji su prešli na prirodni plin. Potrošaci i dalje uplatnice dobivaju nakon obracunskog razdoblja kao akontacije, no mogu i sami mjesecno ocitavati potrošnju te prema njoj placati. Pritom se na akontacije ne obracunavaju kamate, jedino u slucaju da uplaceni iznos ne odgovara potrošnji te cijeli predmet završi tužbom, kaže Dean Kocijancic, direktor Plinare, koji najavljuje da ce uskoro gradani dobiti nove uplatnice zbog povecanja PDV-a s 23 na 25 posto, te ce pritom biti prikazana pretvorba kubika u kilovatsate kako bi se dobio uvid u potrošnju energije.

Cijena kubika gradskog plina u Puli iznosi 2,48 kuna (s PDV-om), a prirodnog 3,20 kuna (s PDV-om). No, razlika je u više nego dvostrukoj kaloricnosti prirodnog energenta jer vrijednost jednog kubika gradskog plina iznosi 4.116 kilovatsati, a prirodnog 9.383 kilovatsata energije (mjera za energiju isporucenu tijekom sat vremena djelovanja snage od jednog kilovata).

- Kubik prirodnog plina je skuplji, ali je i energija koja se njime dobiva puno veca, naglašava Kocijancic, koji istice da bi bez prirodnog plina Pula doživjela kolaps prilikom nedavnog nevremena.

- Da nismo dio potrošaca vec prespojili na prirodni plin prilikom nedavnih dana ekstremne zime, bio bi kraj opskrbe gradskog plina u Puli. Naše linije ne bi izdržale potražnju koja je vladala. U nedavnoj "špici" Pula je trošila dnevno 142 tisuce kubika plina na dan, a naše linije omogucavaju proizvodnju maksimalno 120 tisuca kubika dnevno. Bio bi to definitivno kraj, tvrdi direktor Plinare.

Vecina onih koji su se vec prespojili i koriste prirodni plin zadovoljni su novim energentom, pogotovo ukoliko ga koriste za grijanje domacinstva. Prvenstveno jer su im racuni manji, a u današnje vrijeme to je svakako najvažnija stavka.

- Jako smo zadovoljni prirodnim plinom. Prije smo imali mogucnost korištenja industrijskog plina, koji je bio jako skup. Godišnje smo tada placali 15 tisuca kuna za industrijski plin, a sada nam godišnja potrošnja iznosi oko osam tisuca kuna, dakle dvostruko jeftinije. Nisam obracao pažnju koliko se brže ugrije prostor, buduci da smo kuhali na bombolu, trebalo se samo priviknuti na novi energent, ali ponavljam, jako smo zadovoljni, rekli su nam u obitelji Šterpin, koja živi neposredno kod Plinare. (Piše Goran ROJNIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter