Računi za kampove stigli bez ugovora o koncesiji

Kampovi i dalje bez novih ulaganja jer nema ugovora o koncesijama (J. PREKALJ)
Kampovi i dalje bez novih ulaganja jer nema ugovora o koncesijama (J. PREKALJ)

Istarske hotelijerske kuće moraju izdvojiti 26,45 milijuna kuna za turističko zemljište, prema nedavno ispostavljenim računima Ministarstva turizma. Poslalo ih je na adrese turističkih tvrtki za korištenje državnog zemljišta u kampovima, i to dvije i pol godine nakon što je na snagu stupio često spominjani Zakon o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu, a koji je sada u fazi izmjena i dopuna. Na temelju njega tvrtke moraju platiti koncesijsku naknadu za prošlu i ovu godinu.

Kako saznajemo, račune su primili sve velike istarske hotelijerske kuće - Plava laguna, Maistra, Laguna Novigrad, Istraturist, Riviera Adria te Arenaturist. Na području cijele Hrvatske Ministarstvo turizma očekuje da će po toj osnovi dobiti oko 50,2 milijuna kuna, a novac će u 60-postotnom iznosu biti uplaćen u državni Fond za turizam, dok će po 20 posto dobivati županije te općine i gradovi.

Najviše novca u ovom trenutku za korištenje kampova mora platiti rovinjska Maistra. Za proteklu i ovu godinu mora platiti 8,1 milijun kuna, što predstavlja 50 posto ukupnog troška koncesije. Pulski Arenaturist račun je dobio na iznos od 6,3 milijuna kuna, Riviera Adria za porečke kampove 5,25 milijuna kuna, a Istraturistu stigli su računi s iznosom od 3,9 milijuna kuna.

Porečka Plava laguna je, pak, za svoje zemljište u kampovima izdvojila tri milijuna kuna. U drugoj istarskoj Laguni, točnije Laguni Novigrad također kažu da su račune dobili, iako nisu nam kazali o kojem se iznosu radi.

Riječ je o privremenim računima na temelju kojih se ne plaća ukupan iznos koncesije, već samo polovica. Također, velik je dio hotelskih kuća podnio sitnije primjedbe na račune, od kojih se većina odnosi na način obračuna. Doduše, na pitanje u kolikoj im je mjeri udovoljeno, nitko točno nije znao reći jer još uvijek analiziraju pristigle fakture.

Iako je odlična stvar da su konačno, nakon toliko čekanja, ispostavljeni računi na temelju kojih će se konačno sliti određeni novac u "turističke" blagajne, kojima je cilj ulaganje u turističku infrastrukturu te razvoj novih proizvoda u destinacijama, hotelijeri su nezadovoljni jer još uvijek nisu dobili ugovore o koncesiji.

A oni su im prije svega preduvjet za daljnje investicije jer bez njih ne mogu dobiti potrebne dozvole. Zbog toga će i 2013. proći bez značajnih ulaganja u kampove. Uz to, upozoravaju da je to još jedan udar na njihovo poslovanje. (Barbara BAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter